Hjortesadel

Ingredienser
2 kg fersk eller dypfryst hjortesadel evt 50-100 g spekk 1 1/2 ts salt nymalt pepper Saus: 5 dl sjy 2 ss hvetemel 1/2 dl vann
Tilberedning
Forvarm stekeovnen til 175 C. Skjær bort seige hinner utvendig på sadelen hvis det ikke er gjort. Fersk eller nesten tint sadel: Spekk sadelen ved å løsne kjøttet fra ryggbenet så mye at man kan legge tynne spekkskiver på begge sider langs benet. Krydre sadelen med salt og pepper. Surr sadelen med hyssing eller krympet bomullsgarn. Legg sadelen i en langpanne. Stikk inn et kjøttermometer fra kortsiden slik at spissen kommer midt i den mest kjøttfulle delen. Stek sadelen på nederste ribbe. Når termometeret viser 70 C er den rosa inni, ved 75 C er den gjennomstekt. Steketid 60-75 minutter. Fryst sadel: Tines først i ovnen ca 30 minutter. Ta ut sadelen. Spekk, krydre og surr den som ovenfor. Stikk inn et kjøttermometer som ovenfor og stek til 70 eller 75 C. Ta i begge tilfeller ut den ferdige sadelen. Dekk den med aluminiumsfolie og la den hvile i ca 15 minutter før den skjæres opp. Ta vare på sjyen. Kok ut pannen med litt varmt vann og bland det med sjyen. Lag sausen: Kok opp sjyen. Visp sammen mel og vann. Visp jevningen i sausen og kok i 3-4 minutter. Tilsett fløten og smak til sausen med rispsgelé, geitost, 1-2 ss vin (sherry eller madeira). Skjær løs kjøttet fra bena. Skjær det i skiver på skrå. Legg dem eventuelt tilbake på bena. Server med kokte eller stekte poteter, broccoli, bønner, erter, rips- eller rognebærgelé og for eksempel sylteløk eller sylteagurk.

Mer om emnet: Hjortesadel

Hjortesadel er et høykvalitets kjøttstykke fra hjort, og refererer til den øvre delen av dyreribbeina med kjøttet som sitter langs ryggen. På grunn av sin rike, kraftige og naturlige smak blir den ofte sett på som en kulinarisk delikatesse. Dette, sammen med det faktum at hjort er et magert kjøtt med lavt fettinnhold, gjør det høyt verdsatt blant matentusiaster og kokker.

Kjøttet fra hjortesadel er veldig mørkt, nesten lilla og den delikate smaken gjør det attraktivt for mange. Dens eiendommelige attributter kan bli ytterligere forbedret når den blir tilberedt på den riktige måten. Langsom steking er en populær metode da det holder kjøttet saftig og bidrar til å karamellisere overflaten, noe som resulterer i en deilig smak og en attraktiv visuell presentasjon.

Selv om hjortesadel er utrolig velsmakende når den er stekt, kan den også bli omgjort til mange andre retter. Det kan for eksempel bli brukt for å lage kraftige buljonger, posjerte retter eller til og med røkt for å skape en dyp, robust smak. Tradisjonelt blir det ofte servert med en rødvinssaus eller tyttebær for å komplementere kjøttets rike smak.

Det er viktig å huske at forberedelse av hjort kjøtt krever litt tålmodighet. Det er sterkt anbefalt å marinere kjøttet før tilberedning for å mørne kjøttet og intensivere smaken. Også, på grunn av det lave fettinnholdet, er det kritisk å ikke oversteke det, for å unngå tørrhet i kjøttet.

Hjortesadel kan være et utmerket valg for de som søker et sunt, men samtidig smaksrikt alternativ. Med sin umiskjennelig rike smak og mange forskjellige tilberedningsmetoder, er det helt klart at hjortesadel ikke er bare et måltid, men en kulinarisk opplevelse.

Legg igjen en kommentar