Hjortesuppe

Ingredienser
500 g hjortekjøtt, gjerne med ben 1 ss olje 2 dl gulrøtter, rotselleri og løk i terninger 1 1/2 liter vann 1 1/2 dl rødvin 5 einerbær 5 hvite pepperkorn 1 timiankvast 2 ts eddik, gjerne balsamico 1 1/2 dl kremfløte 50 g ferske sjampinjonger 1 ss hvetemel 1 ss smør salt pepper persille
Tilberedning
Brun kjøtt og ben i oljen i en gryte. Legg i grønnsakene og brun dem. Hell på vann. Kok opp og skum. Tilsett rødvin, krydder og eddik. La det småkoke under lokk i ca 1 time. Ta opp kjøtt og ben. Sil buljongen og kok den inn til ca 7 dl. Tilsett fløten og la det syde i ca 15 minutter. Skjær kjøttet fra bena og hakk det i små fine terninger. Hakk sjampinjongene fint og fres alt i stekepanne. Bland sopp- og kjøtterningene i suppen. Bland smør og mel til en glatt masse og ha det klikkvis i suppen. Småkok i noen minutter. Smak til suppen. Varm den opp straks før servering og hell den opp i varme tallerkener. Pynt med bladpersille. Server som forrett til en middag eller lag en større porsjon og spis suppen som hovedrett med brød ved siden av.

Mer om Hjortesuppe

Hjortesuppe er en delikat rett som fremhever den unike smaken av hjortekjøtt. I Norge er denne suppen spesielt populær i områder med rik hjortebestand, som Vestlandet. Mange lokale restauranter der har hjortesuppe som en spesialitet på menyen, og den blir ofte servert i spesielle anledninger og høytider.

Tilberedning av hjortesuppe krever en viss tid og dyktighet, men resultatet er en utsøkt, næringsrik suppe som virkelig gidder gane. Hjortekjøtt er rikt på protein, vitamin B12 og jern, og inneholder dessuten lite fett. Det smakfulle kjøttet, kombinert med friske grønnsaker og urter, er hva som gjør hjortesuppen så spesiell.

En typisk hjortesuppe starter med en god kraft laget på hjortekjøtt, ben, vann, løk og gulrøtter. Kraften får stå og trekke i flere timer for å få mest mulig smak. Deretter siler man kraften, fjerner benene og evt. uønsket fett fra overflaten før man tilsetter mer hjortekjøtt, grønnsaker og krydder. Suppen skal småkoke til kjøttet er mørt og grønnsakene myke.

I Norge er det også ganske vanlig å inkludere poteter i hjortesuppen. Litt avhengig av hvilken variant du lager kan også byggryn eller andre kornsorter være med. Ofte blir det brukt urter som rosmarin, timian og laurbærblad for å smaksette retten. Noen liker også å ha en skvett rødvin eller øl i gryten, for å gi suppen litt ekstra fylde og dybde i smaken.

Det er også en tradisjon å servere hjortesuppen med flatbrød eller annet grovt brød. Det grove brødet komplementerer rikheten fra selve suppen og gir et fint teksturkontrast. Med et glass god vin, eller en øl, til vil det være et perfekt måltid.

Til slutt er det viktig å merke seg at hjortesuppe, som alle retter med vilt, kan variere mye i smak avhengig av hvilket fôr dyret har hatt. Partiet man bruker fra dyret, og hvordan det er tilberedt, har også stor innvirkning. Det er dette som gjør matlaging med vilt så interessant og givende, og hjortesuppe er absolutt ingen unntak.

Legg igjen en kommentar