Ingredienser
500 g hjortekjøtt, gjerne med ben 1 ss olje 2 dl gulrøtter, rotselleri og løk i terninger 1 1/2 liter vann 1 1/2 dl rødvin 5 einerbær 5 hvite pepperkorn 1 timiankvast 2 ts eddik, gjerne balsamico 1 1/2 dl kremfløte 50 g ferske sjampinjonger 1 ss hvetemel 1 ss smør salt pepper persille
Tilberedning
Brun kjøtt og ben i oljen i en gryte. Legg i grønnsakene og brun dem. Hell på vann. Kok opp og skum. Tilsett rødvin, krydder og eddik. La det småkoke under lokk i ca 1 time. Ta opp kjøtt og ben. Sil buljongen og kok den inn til ca 7 dl. Tilsett fløten og la det syde i ca 15 minutter. Skjær kjøttet fra bena og hakk det i små fine terninger. Hakk sjampinjongene fint og fres alt i stekepanne. Bland sopp- og kjøtterningene i suppen. Bland smør og mel til en glatt masse og ha det klikkvis i suppen. Småkok i noen minutter. Smak til suppen. Varm den opp straks før servering og hell den opp i varme tallerkener. Pynt med bladpersille. Server som forrett til en middag eller lag en større porsjon og spis suppen som hovedrett med brød ved siden av.

Mer om emnet: Hjortesuppe

«Hjortesuppe er en anerkjent delikatesse i mange deler av verden, spesielt i Nord-Europa, hvor hjort er rikelig. Denne robuste, nærende suppen er laget med rent, viltkjøtt fra hjort, som gir en rik, dyp smak. Men det er ikke bare kjøttet som gjør denne suppen spesiell; ved å bruke både grønnsaker og urter, kan man skape et unikt smaksbilde som utfyller og forsterker hjortekjøttets naturlige aromaer.

Tradisjonelt sett starter hjortesuppe med en base av løk, gulrøtter, selleri og hvitløk, som blir sautert for å trekke ut deres fulle smakspotensial. Det er deretter hjortekjøttet legges til, ofte i form av kuber eller strimler, og får brunne lett. Deretter tilsettes væske, vanligvis kraft eller vann, for å lage selve suppen.

For å gi enda mer smak til hjortesuppen brukes ofte urter som laurbærblad, rosmarin, timian og enebær. Disse urtene har en naturlig affinitet for viltkjøtt, og bidrar til å balansere og fremheve smakene. Noen ganger tilføyes også rødvin eller konjakk for en ekstra smaksdimensjon.

Men et spennende trekk ved hjortesuppe er at den er åpen for variasjoner og tilpasninger. I Skandinavia elsker noen å tilsette rotgrønnsaker som poteter, persillerøtter eller pastinakk for å gjøre suppen mer solid og nærende. I Øst-Asia kan man finne varianter av hjortesuppe tilsatt ingredienser som soyasaus, ingefær og hvitløk for å gi den en asiatisk vri.

Hjortesuppe er mer enn bare en måte å bruke hjortekjøtt på; det er en kulinarisk opplevelse som fortjener å bli utforsket. Ved å prøve forskjellige oppskrifter og ingredienser, kan du oppdage nye smaker og variasjoner som gjør at denne tradisjonelle retten kommer til liv på helt nye måter.».