Ingredienser

1/2 svinehode
KRYDDERBLANDING:
1 1/2 ss salt
1 ts pepper
1/2 ts nellik
1/2 ts allehånde
1 ts ingefær
2 ts gelatinpulver eller 5 ss bindesvor

Tilberedning

Kjøttet skjæres løs fra under- og overkjeven, forfra og bak til øyet. Hugg over. Legg hodet i rennende kaldt vann natten over, eller bytt vann ofte.

Legg hodet i en kasserolle og hell på kokende vann. La kjøttet trekke i 2-2 1/2 time.

Når du skal lage sylten starter du med hodet som skjæres opp mens det ennå er varmt. Skjær av svoren så hel som mulig. Småbiter av svor finhakkes og brukes mellom lagene, eventuelt gelatinpulver. Skjær kjøtt og flesk i tynne skiver eller strimler og legg det hver for seg.

Legg et klede i en skål med litt høye kanter. Skjær til en runding av svoren og legg den nederst. Kjøtt og flesk legges så lagvis i bollen. Finhakk svor krydderblandingen drysses over hvert lag. Avslutt med å legge svor på toppen. Kledet brettes stramt rundt sylten og festes med nåler. Surr så med bomullshyssing rundt hele pakken slik at du får et jevnt og fint mønster. Legg sylten tilbake i kokekraften og la den trekke ved 80 C i ca 1 time til den er gjennomvarm. Den må ikke koke.

Legg den så i press. Lett til å begynne med og litt tyngre etter hvert som den blir avkjølt. Den kan oppbevares i en svak saltlake i et kjøleskap i ca 10 dager.

Svak saltlake består av 300 g salt, 5 liter vann og 1 ss sukker.