Ingredienser 1 boks kikerter (eller tilsvarende dersom du koker selv) 1-2 fedd hvitløk 2 ss tahini (sesampasta, fås på helsekost og innvandrerbutikker) Saft av en 1/2-1 sitron Salt, pepper og evt. litt spisskummen Litt olje Tilberedning Dette kjøres til en mos i food-processor. Mengden smakstilsetninger jeg har oppgitt må sees som veiledende, du må nesten smake deg frem slike at du får en passe balanse mellom de ulike smakene. 2 personer

Mer om emnet: Hummus

Hummus, som er et arabisk ord som betyr «kikert», er en næringsrik matrett som har sin opprinnelse i Midtøsten. Denne populære spredningen, som ofte assosieres med den levantinske kulturen, har fått stor anerkjennelse over hele verden på grunn av sin unike smak og de helsefordelene den gir.

Hummus er vanligvis laget ved å blande kokte, moste kikerter med tahini, som er en type sesampasta, sammen med olivenolje, hvitløk, sitronsaft, salt og eventuelle andre smakstilsetninger som man måtte ønske. Denne kombinasjonen resulterer i en kremaktig og smakfull pasta som kan brukes på forskjellige måter i matlaging. For eksempel kan den brukes som dip, spredning på brød, tilsetning til salater eller som en del av en mezze.

Hummus er kjent for å være rik på proteiner, fiber og sunne fettstoffer, noe som gjør den til et godt valg for de som ønsker en balansert og sunn diett. Videre inneholder den også essensielle mineraler som jern, zink, og fosfor, samt vitaminer som B-vitaminer og vitamin C. Regelmessig inntak av hummus kan bidra til bedre fordøyelse, regulere blodsukkeret, og fremme hjertehelsen.

Det er mange variasjoner av hummus tilgjengelig i dag, med hver region eller land som legger til sin egen vri. For eksempel inkluderer noen israelske versjoner ofte tilleggsingredienser som krydder, urter, nøtter eller frukt. På den annen side, i Libanon, serveres hummus gjerne med litt kjøtt eller grønnsaker på toppen.

Til tross for den universelle populariteten til hummus, er produksjonsteknikkene fortsatt dypeste dypt rotet i tradisjonen. I mange deler av Midtøsten blir hummus fortsatt laget ved hjelp av en «mortaheja», en steinslipestol, for å oppnå den perfekte teksturen, og prosessen krever både tid og dyktighet.

Så for å oppsummere, hummus er mer enn bare en smakfull spredning. Det er en ernæringsrik matvare med mange helsefordeler og en viktig del av mange kulturers gastronomiske historie.