Ingredienser

1 helt stykke hvalkjøtt
Solsikkeolje e.l..
1 løk skåret i ringer
evt. 5-6 sjalottløk
1 neve frisk champignon
God rødvinseddik eller balsamico
Mørk soyasaus.
Nykvernet pepper
1-2 fedd hvitløk

Tilberedning

Kjøttet kan gjerne marineres 1-2 døgn. Se oppskrift på marinade.
Dersom du ikke har tid til å marinere kjøttet, gnir du det inn med en blanding av olje, soyasaus, eddik og pepper. Derom du har tilgang på en «hestesprøyte», kan du fylle den med eddik/olje/soyasaus og sprøyte det inn i steken. Sprøyt inn små doser fordelt i hele steken.
Bind opp steken dersom den ikke har «riktig» form. Ta steken ut av kjøleskapet i god tid før den skal stekes, slik at den er romtemperert.

Skjær hitløken opp i små «fliser», skjær små snitt i kjøttet og stapp hvitløksflisene inni.

Hell litt olje i bunnen på en ildfast form/jerngryte/langpanne og legg steken oppi. Hell over eddik/oljeblandingen hvis det er mer igjen.
Sett et steketermometer mitt inn i steken, sett steken inn i forvarm steikeovn (175 grader). For en litt rosa stek beregn ca 1 time og 10 min, pr.kg kjøtt. Løken/soppen legges i formen når det er ca 1/2 time steketid igjen før kjøttet er ferdig.
Ta ut steken når termometeret står på ca. 57 grader, (blodig) 68 grader (gjennomstekt). Pakk den straks inn i aluminiumsfolie og la den ligge å hvile i 20 min. Da stiger kjernetemperaturen enda noen grader.
I mellomtiden lager du saus, som tilsettes stekesjyen.

Alternativ metode:
Romtemperer steken. Gni den tørr med ett kjøkkenhåndkle. Sett på stekeovnen på 100 grader.
Ha 1-2 ss. smør i en panne og tilsett 1-2 knuste hvitløksfedd. Brun steken godt i smøret, på alle sider, også i endene. Ha den over i en langpanne/ildfast form, sett i steketermometer og sett den i ovnen. Ta vare på smøret i stekepannen. Ha sopp og løk i ringer oppi stekepannen og, la det surre på lav temperatur til soppen slipper væske og løken er mør. Hell alt over steken når det er igjen 10-15 minutter av steketiden. Ta ut steken når den har nådd ca. 57 grader, (blodig) 68 grader (gjennomstekt), og pakk den inn i aluminiumsfolie og la den ligge innpakket i minst 20 minutter.
Serveres med poteter, potetsalat, ris, brød.

* Steken skal væreromtemperert før du begynner
*Bruk steketermometer, og finn kjernetemperaturen som passer deg.
*Pakk den inn i aluminiumsfolie og la den hvile, lenge.