Ingredienser
5 dl. eller 4-6 porsjoner 2 toppede ss. hvetemel 1 ss. smør 4-6 dl. væske
Tilberedning
Alt. 1. Smelt smøret i en gryte, tilsett hvetemelet og rør det jevnt. Tilsett 3 dl. væske og kok opp under omrøring. (Hvis du lager en saus som både skal tilsettes kraft og melk, lønner det seg å tilsette kraften først, melk har en tendens til å svi seg) Rør hele tiden mens sausen koker. Tilsett resten av væsken etter etpar minutter, når du får et inntrykk av hvor tykk sausen er. Alt 2. Ha melet og 2 dl. kald væske på et glass med skrukork, og rist. Kok opp resten av væsken og rør inn jevningen. Brukes siste metoden, kan du evt. sløyfe smøret. For begge metoder er det viktig at det røres under hele koketiden. Total koketid er minst 5 min. Hvilken væske som skal brukes er avhengig hva sausen skal brukes til. Til frikasesaus (høns, kalkun eller lam) brukes kraft, d.v.s si kokevannet til kjøttet. Det skader ikke å redusere kraften før bruk for å få en kraftigere saus. Det samme gjelder til løksaus til kokt eller stekt oksekjøtt. Til fiskeboller og røkt fisk brukes melk og fiskekraft, evt. fiskebuljong eller kraften som fiskebollene ligger i. Blandingsforholdet er en smaksak, men halvparten av hver er et greit utgangspunkt. I hvit saus til f.eks. gratenger og lasagne brukes melk. Denne sausen bør være litt tykkere enn «vanlig» hvit saus, reduser derfor væskemengden noe.

Mer om Hvit saus

Hvit saus, også kjent som béchamelsaus, er en grunnleggende saus som benyttes i mange ulike matretter. Den stammer fra fransk matlaging, men har blitt meget populær i global matkultur takket være dens allsidighet. Det som kanskje mange ikke vet, er at opphavet til navnet er fra markien Louis de Béchamel, som var en finansmann under kong Louis XIV av Frankrike på 1600-tallet.

Når det kommer til tilbereding av hvit saus, er den klassiske metoden å blande smør og mel til det dannes en blanding, kjent som en roux. Mel og smør oppvarmes sammen for å danne en base før varm melk helles over. Denne metoden er kjent for å gi en glatt og kremet saus. Til tross for klassiske metoder, kan variabler som typen mel og melk brukt, samt tilsetningsstoffet, påvirke slutresultatet.

En sentral faktor i kvaliteten på sausen er den gradvise tilsetningen av melken. Det er viktig å sørge for at alle klumper i rouxen er fjernet før melken tilsettes. Rouxen må også være varm når melken helles, da dette bidrar til å forhindre klumping. Videre, ved å sikte sausen etter tilberedning, kan man sikre en glatt og fløyelsaktig konsistens.

Hvit saus brukes i mange forskjellige retter, fra forskjellige typer pasta til fiskegratenger. Den kan også bli brukt som grunnlag for andre sauser ved å tilsette forskjellige ingredienser, som ost for å lage en ostesaus, eller sennep for å lage en sennepsaus. Hvit saus kan også brukes som en erstatning for fløte i noen retter, noe som kan gjøre matretten sunnere.

En mindre kjent, men likevel viktig, bruk av hvit saus er i konditorfaget. Den er brukt i blant annet kremer og fyll for å gi en rik og kremet smak. Med en base av melk, mel og smør, kan hvit saus også brukes som en base for søte sauser ved å tilsette sukker. Sjokolade eller frukt kan også være gode tillegg.

Som vi kan se, gir hvit saus en rekke mulige anvendelser i mange forskjellige typer matretter. Fra klassisk fransk matlaging til moderne matlagingstrender, fortsetter denne allsidige sausen å være en favoritt blant matelskere over hele verden. Uansett om du lager en hjertevarmende koselig middag eller en fin gourmetrett, er hvit saus en essensiell ingrediens som kan løfte retten til nye høyder.