Ingredienser
6 hele kryddernellik 5 dl melk 1 stor løk en klype malt muskatblomme 2 ss smør 2 ss kremfløte, lettpisket salt hvit pepper en klype kajennepepper 1 dl ferske loffsmuler, uten skorpe
Tilberedning
Stikk kryddernellikene i løken. Ha melk og muskatblomme i en kjele. Legg løken ned i kjelen og kok opp. La det småkoke i 15 minutter eller mer, så melken får god smak. Fjern løken og eventuelt løse kryddernellik med en hullsleiv. Tilsett smør, fløte, krydder og brødsmuler. Rør kraftig over svak varme til sausen tykner. Serveres varm med oksestek eller fugl.

Mer om Hvit saus med loffsmuler

Hvit saus med loffsmuler er en tidløs klassiker på det norske matbordet, men det er mer med denne retten enn bare å være en komfortmat. I denne artikkelen skal vi dykke dypere inn i denne delikatessen og dens forskjellige nyanser og muligheter.

Hvit saus, også kjent som béchamelsaus, er hjertet av retten, og utgjør grunnlaget i mange andre sauser i det franske kjøkkenet. Dette er en tradisjonell roux-basert saus laget med smør, mel og melk. Roux er en blanding av smør og mel, stekt på lav varme til det får en nøtteaktig aroma, og deretter tilsatt melk for å lage sausen. Selv om béchamelsaus er enkel i utgangspunktet, finnes det mange variasjoner rundt om i verden – og det inkluderer vår norske versjon med loffsmuler.

Å inkludere loffsmuler i en hvit saus kan virke uvanlig for noen, men dette tillegget gir en unik tekstur og smak til retten. Loffsmulene tilføres ofte etter at sausen er ferdig kokt, og sørger for at sausen blir tykkere og får en mer tilfredsstillende konsistens. I tillegg gir brødet en mild sødme til sausen, som balanserer ut den rike, kremete smaken av béchamelsausen.

Så hvordan lages denne kulinariske delikatessen? Først lages en tradisjonell hvit saus ved å brune smør og mel, tilsett melk gradvis under konstant omrøring for å unngå klumper. Deretter kokes blandingen til en tykk, glatt saus dannes. Loffsmulene tilsettes så, og sausen røres til den er jevn og fyldig.

Selv om hvit saus med loffsmuler er deilig på egen hånd, kan den også brukes som basis for andre retter. Den kan for eksempel tilsettes revet ost for å lage en ostesaus, ideell for macaroni og ost eller gratinerte grønnsaker. Hvis du tilsetter litt sitronsaft og ferske urter, kan du lage en herlig saus til fisk. Mulighetene er nesten uendelige!

Hvit saus med loffsmuler er et godt eksempel på hvordan enkle ingredienser kan bli transformert til en rik og givende matrett med bare litt kreativitet og kjærlighet til matlaging. Det er en påminnelse om at det enkle ofte er det beste når det kommer til matlaging – en filosofi som er dypt forankret i vår norske matkultur.