Hvitløksaus

Ingredienser:
4 dl god kjøttbuljong/kraft/stekesjy ev. litt rødvin eller basalmikoeddik 2 fedd finhakket hvitløk mørk sausjevning ev. litt finhakket persille.

Fremgangsmåte:
Kok opp litt buljong eller kraft, hvitløk og ev. vin/eddik. Rør inn brun sausjevning og la sausen koke litt. Rør inn persille og smak til med salt og pepper. Denne sausen blir god dersom man tilsetter 1 ts tørket rosmarin. Da passer den godt til lam.

Mer om Hvitløksaus

Hvitløksaus er en universell saus som er elsket av mange for sin distinkte og smakfulle karakter. I motsetning til vanlig oppfatning, er hvitløksaus ikke bare en grunnleggende blandingsprodukt av hvitløk og majones. Hvis du dykker litt dypere, vil du oppdage en hel verden av variasjoner og tilnærminger til denne fantastiske oppskriften.

Den grunnleggende oppskriften på hvitløksaus varierer fra land til land. For eksempel, i Middelhavslandene er hvitløksaus en blanding av hvitløk, olivenolje, sitronjuice og noen ganger egg, kjent som aioli. I Midtøsten er det en populær variant kjent som toum, en emulsjon av hvitløk, olje, sitronjuice og vanligvis egg, som er svært lik aioli, men med en sterkere hvitløksmak.

I tillegg til de grunnleggende ingrediensene, kan hvitløksaus også være beriket med forskjellige urter og krydder for å skape unike smaker. Persille, oregano, timian og basilikum er bare noen få eksempler på hva som kan tilsettes i sausen. Disse tilleggene gir sausen ekstra dybde og kompleksitet, noe som gjør den enda mer allsidig.

Men hvitløksaus er mer enn bare smaksrikt tilbehør. Hvitløk er kjent for sine mange helsefordeler. Den inneholder allicin, et kraftig antibiotisk og soppdrepende middel. Det bidrar også til hjerte-helse og kan til og med bidra til å forhindre visse typer kreft. Så, selv om hvitløksaus kan være en kalori-rik matvare, kan det også bety betraktet som et helsebringende.

Hvitløksaus brukes oftest sammen med grillet kjøtt, sjømat, brød, grønnsaker og pommes frites, bare for å nevne noen få. Noen ganger blir det også brukt som en dressing til salat eller til og med som en krydderdipp for grønnsaker. Siden hvitløkssaus er så allsidig, er det ikke rart at det er et uunnværlig tillegg til mange typer retter rundt om i verden.

I konklusjon, hvitløksaus er en kulinarisk skattekiste som går langt utover sin enkle definisjon. Det er et vitnesbyrd om hva som kan oppnås med kreativitet og eksperimentering på kjøkkenet. La oss sette pris på det faktum at vi kan nyte de fantastiske smakene i denne sausen, lett tilgjengelig for oss, takket være globaliseringen og blendende variasjonen av verdens matkulturer.

Legg igjen en kommentar