Jeg er langt fra en mesterkokk, men er det noe jeg vet å lage så er det Pasta Bolognese. Denne oppskriften har jeg brukt utallige ganger, og hver eneste gang har jeg fått tipp topp tilbakemeldinger. Derfor har jeg nå våget meg til å dele min «hemmelige» oppskrift på hvordan du får laget en deilig Pasta Bolognese som garantert vil falle i smak.

Denne retten går veldig raskt å lage, krever ingen dyre ingredienser, og holder seg lenge godt i fryseren. Bolognese passer inn i både et stramt budsjett og en travel hverdag. Jeg oppfordrer til eksperimentering; Retten er veldig fleksibel, og andre ingredienser kan lett blandes inn ved anledning og behov.
Tilberedningstid: ca 30 minutter
Hva du trenger for 4 porsjoner:
- Olivenolje
- 2 medium store løk
- 2 fedd hvitløk
- 1 stor gulrot
- 1 boks hakkede tomater
- 1 boks tomatpuré
- 3 ss tørket oregano
- 400g kjøttdeig (type er ikke så viktig, velg din favoritt!)
- 2 ss Worchester saus
- Ca 2 dl rødvin
- Revet parmesan
- Salt og pepper
Utstyr
Alt du trenger for å lage en profesjonell Bolognese befinner seg allerede i de fleste kjøkken. Du trenger en kjøkkenkniv eller et rivjern, en stor panne, en kasserolle, en sil, en stekespade, og noe å røre spaghetti med.
Tilberedning saus
- Det første du må gjøre er å hakke eller rive løken og gulroten. Personlig foretrekker jeg å bruke et rivjern fordi det går raskere, og konsistensen blir bedre, men det burde fungere å finhakke dem også. Hakk opp hvitløksfeddene eller skvis dem igjennom en hvitløkspresse.
- Varm opp en stor panne, ha i olivenolje. Begynn dernest å steke løk og gulrot på medium høy varme. Vent til løken er gjennomsiktig før du går til neste steg,
- Ha i tørket oregano og bland det godt inn.
- Ha i hvitløken og bland det godt inn.
- Bruk en stekespade og lag en rund «åpning» i midten. Legg kjøttdeigen i midten og begynn å dele opp klumpen med stekespaden. Når kjøttet er blitt delt inn i mindre biter og har begynt å bli brunstekt, kan du blande det sammen med grønnsakene. Du kan nå krydre blandingen med pepper og salt. La det hele steke på middels høy varme i noen få minutter. Mens du venter hvorfor ikke prøve noen spinn på CasinoBernie?
- Lag en rund «åpning» i midten igjen, denne gangen har du i tomatpuré. La puréen steke litt før du blander den inn med de andre ingrediensene. Puréen kan ofte ha en litt metallisk eller skarp smak som mildner etter steking. Bland puréen godt inn i blandingen.
- Skru varmen litt ned, ha i de hakkede tomatene og bland igjen.
- Du kan nå helle rødvin og Worchester-saus i blandingen og røre om. Smak til med salt, pepper og en ny runde oregano. Ferdig!
Tilberedning spaghetti
Tidspunktet du koker spaghettien er opp til deg, du kan koke den før retten er ferdig, mens du lager mat, eller etterpå.
Jeg pleier å gjøre det mens jeg venter på at kjøttet skal steke.
Fyll en kasserolle med vann, og sette den på full varme. Ha litt salt i vannet. Vent til vannet begynner å koke, og ha spaghettien i. Jeg pleier vanligvis å brekke spaghettistengene i to før jeg har dem i det kokende vanne, slik at det blir lettere å spise.
Mens spaghettien koker er det lurt å røre ofte slik at den ikke klistrer seg og blir klumpete.
Koketiden varierer etter hvordan du liker din spaghetti. Jeg foretrekker den lett «al dente», så jeg pleier å koke i ca 9 minutter.
Når spaghettien er ferdig, hell av vannet, og ha i litt olivenolje. Rør oljen inn i spaghettien slik at den ikke klistrer seg. Klar for servering!
Servering
Jeg pleier å blande spaghettien og sausen i panna og serverer den sammen. Men hvordan du gjør det er opp til deg.
Bolognese kan spises enten fra tallerken eller bolle.
Ha først i spaghetti, og hell sausen over. Deretter strør du revet parmesan over det hele, og blander det inn. La osten smelte, og du er klar.
Har du fulgt min oppskrift har du også nok rødvin igjen til et par glass, så kvelden er fullkommen.
Vel bekomme!
Tilbehør
Et gjenganger ved det Italienske matbordet – uansett rett – er hvitt brød. Bolognese er her intet unntak, og en kurv med brød passer godt som et enkelt men effektivt tilbehør.
Denne Bolognesen bør ha en ganske dyp rødfarge og en markant Umami-smak. En god motvekt til dette er noe som har en litt «skarpere» smak. Bruschetta paret med balsamico, hvitløk og friske tomater og urter er et klassisk og vellikt tilbehør til mang en spaghettirett – inkludert Bolognese!
Noen føler at retten har litt for lite grønnsaker. Dette kan ordnes ved å servere Bolognesen til en frisk salat eller til stekt brokkoli.
Mer om Hvordan lage Pasta Bolognese
Lage Pasta Bolognese kan visstnok være en kunst, og ofte er det de små detaljene som kan påvirke den endelige smaken sterkt. Først og fremst er det viktig å innse at Pasta Bolognese ikke bare er spaghetti med kjøttdeig, men det er en rik og kraftig rett som krever tid og dedikasjon å lage. Første trinnet til en autentisk Pasta Bolognese er å velge de riktige ingrediensene.
For det første, for å lage en tradisjonell Bolognese saus, vil du trenge høykvalitets kjøttdeig. Mange foretrekker å bruke en blanding av oksekjøtt og svinekjøtt for å oppnå den riktige dybden av smak. Det er også helt nødvendig å bruke ferskproduserte grønnsaker som løk, gulrøtter og selleri. Ikke glem å ha kvalitetsolivenolje og hvitvin klar for matlaging.
Når du har klargjort dine ingredienser, er det tid for hemmeligheten bak en god Bolognese saus: tålmodighet. Etter å ha sotet grønnsakene i olivenolje, tilføyer du kjøttet og lar det steke til det blir brunt. Kok så hvitvin, rør godt og la det redusere. Dette gir sausen en kompleks og mettet smak.
Neste skritt er å tilsette tomatpasta, hakkede tomater, hvitløk og urter til kjøttet. Det er viktig å koke denne blandingen på lav varme i minst to timer for å utdype smaken. En langsom, langvarig matlaging er nøkkelen til smaken av en autentisk Pasta Bolognese.
Til slutt må man passe på å servere Pasta Bolognese på rett måte. Tradisjonelt tjenestegjør man sausen med tagliatelle, en bred, flat pasta. Ved å bruke denne typen pasta sikrer du at sausen fester seg godt til den, noe som gir en fullverdig, balansert smaksopplevelse. Et dryss av revet Parmigiano Reggiano ost på toppen vil gi en perfekt avrunding til retten.
Så, til tross for de mange variantene og tilpasningene av denne retten rundt om i verden, forblir kjernen i Pasta Bolognese den samme. Det er essensen av italiensk mat: enkelhet kombinert med høykvalitets ingredienser og tid, alt sammen for å lage en herlig smakfull rett. Lykke til med din Bolognese-opplevelse!.