Ingredienser:
150 gram butterdeig
1 ss purreløk
1 ss persille
ca. 150 gram brie
egg til pensling
karse
Fremgangsmåte:
1. Kjevl ut butterdeigen og stikk ut 8 sirkler (ca. 12 cm i diameter).
4. Dryss de finhakkede krydderurtene på 4 av sirklene.
3. Skjær osten i skiver og fordel den oppå, men ikke helt ut til kanten. Pensle med sammenpisket egg ytterst langs kanten. Legg de 4 andre sirklene over og trykk deigen godt sammen rundt kanten med en gaffel. Det er viktig at det blir helt tett rundt hele, ellers vil osten flyte ut under stekingen.
4. Pensle overflaten med sammenpisket egg og stek dem i 200 grader i 15-20 minutter, til de har fått en gyllen overflate.
5. Retten serveres varm, pyntet med karse.
o Brien kan også innbakes hel. Deigen kjevles da bare ut i 2 sirkler, ca. 2 cm større enn brien. Man kan også bruke andre oster enn brie. Prøv f.eks. Port Salute eller gorgonzola.
Om Innbakt brie
Innbakt brie er en populær rett som er enkel å lage, men utrolig smakfull. Det er en fransk rett, der en hel brie ost blir pakket inn i deig og stekt, ofte servert med søt syltetøy eller frukt til. Resultatet er en varm, kremet ost inni en sprø bakverk, en perfekt kombinasjon av teksturer og smaker.
Selv om dette er en tradisjonell fransk rett, har den i det siste fått mer oppmerksomhet utenfor Frankrike, og det er ikke rart. Rettens rike og kremete konsistens er noe hver ostelsker vil sette pris på. Liker du andre oster enn brie, kan du også eksperimentere med disse i denne retten. Oster som camembert og blåmuggost kan fungere fantastisk i innbakt form.
For å gjøre retten mer spennende og variert, kan du legge til forskjellige ingredienser før du pakker osten inn i deigen. Noen populære tillegg er hakket hvitløk, rosmarin, tranebær eller aprikossyltetøy. Disse ingrediensene gir retten litt ekstra kompleksitet og gjør den enda mer minneverdig.
Når det kommer til deigen som brukes til å bake brie, er det mange alternativer. Du kan bruke en enkel pizzadeig, bløt butterdeig, eller til og med en glutenfri variant om nødvendig. Valget av deig vil påvirke både smaken og teksturen på den ferdige retten, så det lønner seg å eksperimentere litt for å finne ut hva du liker best.
Serveringsmulighetene for innbakt brie er også varierte. Mange liker å servere den som en forrett, kuttet i små stykker og servert med frukt eller knekkebrød. Andre foretrekker å ha det som en hovedrett, servert hele og delt ved bordet. Uansett hvordan du velger å servere den, er innbakt brie en rett som er sikker på å imponere.
Til syvende og sist er det viktig å huske at tilberedning av innbakt brie er veldig åpent for kreativitet. Du kan prøve forskjellige typer deig, ulike smakstilsetninger, eller forskjellige metoder for å bake og servere. Så uansett hva dine personlige smaker er, er det en innbakt brie-oppskrift som passer for deg.