Ingredienser:
Chèvre, kanskje den mest kjente geitost, er en gedigen smaksbombe. Denne franske osten får du nå i de fleste velassorterte matbutikker, og en bit på 100 g ost rekker til 2 personer.

Fremgangsmåte:
Prøv en variant med å bake den inn i butterdeig. Du trenger 1 plate frossen butterdeig som du kjevler ut til ca. 2 mm tykkelse. Deigen må halvtines før du kan kjevle den, og du må bruke litt mel på bakebordet. Brett deigen over den runde osteskiven og lag en pakke. Du må gjerne dekorere deigen på toppen. Pensle så deigen med pisket egg og stek den på 220 grader i ovnen til butterdeigen er gyllenbrun, ca. 15 min. En halv ostepakke rekker pr. person. Den serveres på en seng av salat og tynne strimler spekeskinke.Innbakt chèvre

Om Innbakt chèvre

Chèvre er en type geitost fra Frankrike som er blitt et populært tilskudd til det kulinariske landskapet globalt. En spennende måte å tilberede denne kremete herligheten på, er å bake den inn i en deig, noe som gir retten navnet «innbakt chèvre».

Chèvre har en særegen, karakteristisk smak, men variasjoner kan forekomme basert på ostenes alder. Frisk chèvre har en mild og subtil, men klart tilstedeværende smak av geitmelk. Dens lett kritiske tekstur er bemerkelsesverdig smøraktig og smelter nesten ved kontakt. Eldre chèvre, tvert om, har en intens og robust smak, med et tydelig anslag av geitmelk. Når den bakes inn, beholder chèvre sin smak, men utvikler en utrolig kremet konsistens.

Hovedprinsippet bak innbakt chèvre er å plassere osten i en deig og bake den på en slik måte at deigen blir gyllenbrun, mens osten smelter inne i den, noe som resulterer i en deilig kontrast av teksturer. Flere forskjellige typer deig kan brukes, inkludert puffet pastry, filodeig, eller en mer tradisjonell brøddeig.

Å lage innbakt chèvre er en relativt enkel prosess, men det gir mulighet for kreativitet. Man starter med å skjære osten i skiver eller biter, avhengig av deigtypen. Deretter innpakkes hver bit i deig, etterfulgt av steking i ovnen. Tid og temperatur varierer avhengig av deigvalg og ovnstype, men generelt skal deigen bli gylden og sprø, og osten inni skal være pent smeltet. Pastry skal føles lett og luftig, mens brøddeig skal gi en mer substansiell tekstur.

Innbakt chèvre er en utmerket forrett, eller en elegant snack for å imponere gjester, serveres gjerne sammen med en frisk salat og en søt og syrlig dressing, for å balansere den rike smaken av geitosten. Den passer også utmerket sammen med en flaske god hvitvin. En annen vri er å tilsette urter eller krydder til deigen, eller enda litt honning eller syltetøy på toppen for å legge til en søt kontrast til den salte osten.

Så neste gang du finner chèvre i delikatesseavdelingen, hvorfor ikke prøve deg på innbakt chèvre? Det er en kulinarisk opplevelse som er både raffinert og terra firma, og er absolutt verdt tiden det tar å lage.

I norsk matlaging åpner innbakt chèvre for en verden av smaker, det er bare fantasien som setter grenser.