Ingredienser

ca 2,5 kilo laks delt i to skinnfrie fileter
salt og pepper
400 g filodeig
75 g smeltet smør
bakepapir

Pilaff til fyll:
225 g vill- og langkornet ris
1 l fiskekraft
50 g smør
6 finhakkede sjalottløk (evt. 1 løk)
50 g pinjekjerner
50 g kandisert sitron/appelsinskall (Apsikat)
50 g tørkede trane- el. blåbær
25 g tørkede, hakkede kirsebær
25 g tørkede hakkede aprikoser
finhakket skall av en appelsin og en sitron
1/2 – 1 ts allehånde
salt, pepper og muskat

Tilberedning

Kok risen i kraften til al dente. Hell av overskytende kraft.

Stek løk i smør i fem minutter. Tilsett pinjekjerner. Stek til alt er lett lysebrunt. Tilsett frukten. Bland i risen sammen med appelsin/sitronskall. Smak til. Pilaffen skal være godt krydret.

Lag til et stykke bakepapir som er dobbelt så bredt og fem cm lenger på hver side enn laksefiletene. Dekk med fire lag med filodeig. Hvert lag pensles med smeltet smør. Legg den ene laksefileten i midten og dekk med pilaffyll. Legg den andre fileten oppå. Dekk til med filodeigen. Pensle med smeltet smør. Forsegle med to filodeiger penslet med smør. Dekorer «brødet» med resten av deigen. Pensle til slutt med smør. Sett i kjøleskap inntil ovnen og stekeplaten er klar, 220 grader.

Stek brødet i 15 minutter. Senk temperaturen til 180 grader og stek videre i 35 minutter. Ved servering skjæres brødet i skiver med appelsinsaus:

Visp seks eggeplommer med skall og juice av en appelsin over vannbad. Visp inn gradvis 350 g mykt smør. Vend i 6 dl vispet krem og smak til med salt og pepper.