1 kg fårekjøtt uten ben
2 1/2 l vann
1 laurbærblad
salt
pepper
1/2 løk
50 g sellerirot
50 g purre
1 gulrot
Soddboller:
500 g finmalt fårekjøtt
2 ts salt
1 1/2 ss potetmel
2 krm malt ingefær
1 krm muskat
nykvernet hvit pepper
3 1/2 dl husholdningsfløte
500 g gulrøtter
1 ss hakket persille
Skjenning:
1 kg kokte poteter, ikke for tørre
500 g grovmalt hvetemel
byggmel til bakemel
sukker
melk
Kok opp kjøttet i vann og skum godt. Tulsett krydder oog grønnsaker i skiver. Legg på lokk og la det stå og trekke på svak varme til kjøttet er mørt, ca 1time.
Kutt kjøttet i 1 cm terninger. Sil kraften.
Lag en findelt farse av ingrediensene til soddbollene, og lag små boller med teskje som trekker i kjøttkraften i ca 5 min.
Skrell gulrøttene, og del dem opp i stolper før de kokes i lettsaltet vann.
Varm opp fårebuljongen. Tilsett kjøttet, soddbollene og gulrotstolpene.
Serveres i suppetallerken med kokte poteter og drysses med persille. Skjenning serveres til:
Bland sammen malte, kokte poteter og havremel til en fast deig. Del deigen i emner som kjevles ut i byggmel. Den siste kjevlingen gjøres med spesialkjevle som lager små huller i leiven.
Leiven stekes på takke. Også på takken kan leiven kjevles med piggkjevle for å motvirke opposing av leiven. Leiven skal stekes kun på en side. Den ustekte siden kal pensles med melk-sukkerblandingen. Deles så i stykker før den stekes ferdig.