Ingredienser
1 kg tomater 2 hvitløksbåter 3/4 dl matolje etter smak 1 ts tørket oregano 1 l buljong salt og pepper etter smak
Tilberedning
Rens og finhakk hvitløken, som så freses i olje. Skold tomatene i kokende vann, skjær dem i båter og ta dem over i oljen sammen med hvitløksbåtene. Dryss over oregano. La det hele surre til tomatene blir til mos. Ta så i buljongen. Kok opp. Ta i salt og pepper.

Mer om emnet: Italiensk tomatsuppe

Italiensk tomatsuppe har en rik historie som strekker seg flere århundrer tilbake i tiden. Den har sine røtter fra det klassiske italienske kjøkkenet, som verdsettes for sine ferske ingredienser og enkle tilberedningsmetoder. Tomatsuppen som vi kjenner den i dag, ble populær i det 19. århundre, etter at tomaten ble introdusert til det europeiske kjøkkenet fra Amerika. Italienerne, kjente for sin kjærlighet til mat og god smak, omfavnet denne nye ingrediensen og disse krevde en plass i italienske gryter på kjøkkenet over hele landet.

En ekte italiensk tomatsuppe varieres etter sesong, noe som gjør den dypt forankret i regionale og sesongvariasjoner. Vårversjonen kan for eksempel inneholde friske, anselige tomater plukket rett fra vintreet, mens en vintervariant kan være laget med hermetiske tomater. Uavhengig av årstiden, det som gjør denne suppen utrolig deilig er måten den lages på: Den er laget med kjærlighet, ærlige ingredienser, og kvaliteten av tomatene spiller en viktig rolle i smaken.

Imidlertid er italiensk tomatsuppe mer enn bare tomater. Andre ingredienser som ofte er inkludert, er løk, gulrot, hvitløk, urter som basilikum og oregano, og noen ganger til og med pølse eller bacon. Den er vanligvis servert med en skvett ekstra jomfruolivenolje på toppen, noen ganger med litt revet parmesan og/eller serveres med et stykke sprøtt italiensk brød. De forskjellige regionene i Italia legger også til deres unike vri. For eksempel, i den sørlige regionen, kan den inneholde chili og sjømat for å gi den en ekstra kick.

Noe som er spesielt med italiensk tomatsuppe er dens helsefordeler. Tomater er fulle av vitaminer, spesielt vitamin C og K. De inneholder også lycopen, en kraftig antioksidant som har mange helsemessige fordeler. Kombinert med andre næringsrike ingredienser, som grønnsaker og urter, gir det en nærende og helsebringende rett som passer perfekt til ethvert måltid.

På tross av dens enkelhet, fortsetter italiensk tomatsuppe å være en stjerne på menyene hos familier og restauranter rundt om i verden. Den fungerer som en varmende rett på kalde dager, en lettrett på sommerdager, og en trøstemat når man trenger det. Den italienske tomatsuppen er mer enn bare en suppe; den er en tradisjon, et symbol på italiensk gjestfrihet, og en hyllest til gode, enkle ingredienser.