Ingredienser

Ribbe

Tilberedning

2-3 dager før ribba skal spises tar du den frem fra kjøleskapet eller fryseren og skjærer over ribbena hvis ikke dette har blitt gjort i butikken. Prøv å ikke skjære ned i kjøttet når du gjør dette. Skjær så ruter (ca 1×1 cm) i svoren; prøv å skjøre ca en halv centimeter ned i fettet, men ikke ned i kjøttet under fettet. Gni ribba inn med salt og pepper. Du kan gjerne bruke ganske mye, siden ribbe klarer å takle mye salt uten å bli salt i smaken. Gni inn ribba på begge side og pass på at saltet og pepperet kommer godt ned i sprekkene i svoret og mellom ribbena på nedsiden. Pakk ribba inn i aluminiumsfolie og legg den i kjøleskapet til den store dagen kommer.

På den store dagen skal ribba forstekes i ca 45 minutter. Legg en tallerken på hodet i en langpanne og legg ribba oppå tallerknen slik at fettet kan renne av svoret. Prøv ellers å holde ribba så jevnt flat som mulig slik at den blir likt stekt overalt. Sett langpanna inn i varm ovn (ca 230 grader) og hell ca. 2 dl vann over ribba og ned i langpanna. Dekk til langpanna med aluminiumsfolie og la stå i 45 minutter.

Sett ned varmen i ovnen til ca 200 grader. Fjern aluminiumsfolien og la ribba stå i ca 1.5 – 2 timer. Større ribber må stå lenger og små ribber må stå kortere… Medisterkaker og medisterpølser (sosisser) legges i langpanna sammen med ribba de siste 20 minuttene.

Hvis svoren ikke blir sprø av seg selv kan du sette langpanna lenger opp i ovnen de siste minuttene. Pass da på at svoren ikke blir brent. Begynner deler å bli brent kan du dekke over disse med litt aluminiumsfolie.

La ribba stå å hvile seg i 15-20 minutter før servering.

Hvordan velge vin til ribbe