Ca. 2-3 kg høy tynnribbe
Ca. 5 ts salt
Ca. 2 ts pepper
Beregn ca. 500 g ribbe per person. Se etter at bena er saget over.
Oppskriften starter 3 dager før du skal spise ribben.
1. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Hvis du ruter opp parallelt med ribbena, blir det lettere å skjære opp pene ribbebiter etter steking.
2. Gni inn ribba med salt og pepper 2-3 dager før steking. Dekk ribba med aluminiumsfolie og sett den kjølig, så vil krydderet trekke inn og gi bedre smak.
3. Forvarm ovnen til 230°. Legg ribba i langpanna med svoren ned.. Hell over ca. 2 dl vann og dekk langpanna med aluminiumsfolie. La ribben stå i 45 minutter.
4. Fjern folien og snu ribben, putt en asjett under, slik at den er litt høyere på midten (da renner det smeltete fettet bort). Reduser ovnens temperatur til ca. 200°. Sett panna tilbake midt i ovnen og la ribba steke videre ca. 2timer, pass på å ha på litt vann nå og da så pannen ikke steker seg tørr.
5. Ofte får den sprø svor av seg selv, hvis ikke gjør følgende mot slutten av steketida: Sett panna høyere i ovnen og øk temperaturen til 250° eller bruk ovnens grill. Følg med så du ikke brenner svoren. Hvis bare deler av ribba har fått sprø svor, kan disse dekkes med aluminiumsfolie slik at de ikke blir brent.
6.
La ribba hvile i ca. 20 min. slik at kjøttsaften « setter seg» og du får en saftig og god ribbe.
Medisterkaker, julepølser, epler og svisker kan stekes sammen med ribba de siste 20 min. Ribba serveres med stekesjyen fra langpannen, eller man kan lage en brun saus og tilsette stekesjyen i denne, dette blir kalt julesaus på fagspråket.
Vanlig garnityr er kokte poteter, surkål eller rødkål – og svisker, epler, lefse, søt og sterk sennep og rørt tyttebær.
Stek gjerne litt ekstra ribbe, det er helt fantastisk kaldt dagen etter med lefse og sennep.