Ingredienser
Ca. 2-3 kg høy tynnribbe Ca. 5 ts salt Ca. 2 ts pepper
Tilberedning
Beregn ca. 500 g ribbe per person. Se etter at bena er saget over. Oppskriften starter 3 dager før du skal spise ribben. 1. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Hvis du ruter opp parallelt med ribbena, blir det lettere å skjære opp pene ribbebiter etter steking. 2. Gni inn ribba med salt og pepper 2-3 dager før steking. Dekk ribba med aluminiumsfolie og sett den kjølig, så vil krydderet trekke inn og gi bedre smak. 3. Forvarm ovnen til 230°. Legg ribba i langpanna med svoren ned.. Hell over ca. 2 dl vann og dekk langpanna med aluminiumsfolie. La ribben stå i 45 minutter. 4. Fjern folien og snu ribben, putt en asjett under, slik at den er litt høyere på midten (da renner det smeltete fettet bort). Reduser ovnens temperatur til ca. 200°. Sett panna tilbake midt i ovnen og la ribba steke videre ca. 2timer, pass på å ha på litt vann nå og da så pannen ikke steker seg tørr. 5. Ofte får den sprø svor av seg selv, hvis ikke gjør følgende mot slutten av steketida: Sett panna høyere i ovnen og øk temperaturen til 250° eller bruk ovnens grill. Følg med så du ikke brenner svoren. Hvis bare deler av ribba har fått sprø svor, kan disse dekkes med aluminiumsfolie slik at de ikke blir brent. 6. La ribba hvile i ca. 20 min. slik at kjøttsaften « setter seg» og du får en saftig og god ribbe. Medisterkaker, julepølser, epler og svisker kan stekes sammen med ribba de siste 20 min. Ribba serveres med stekesjyen fra langpannen, eller man kan lage en brun saus og tilsette stekesjyen i denne, dette blir kalt julesaus på fagspråket. Vanlig garnityr er kokte poteter, surkål eller rødkål – og svisker, epler, lefse, søt og sterk sennep og rørt tyttebær. Stek gjerne litt ekstra ribbe, det er helt fantastisk kaldt dagen etter med lefse og sennep. Hvordan velge vin til ribbe

Mer om Juleribbe

Juleribbe er en tradisjonell julerett i Norge og er vanligvis hovedretten på de fleste norske julebord. Selv om det virker som en enkel rett av svinekjøtt, krydder og surkål, er det mer til denne retten enn bare en oppskrift. Juleribba har sin egen unike plass i norsk kultur og kulinarisk historie.

Juleribbe er ikke bare et måltid, det er en transformerende opplevelse. Riktig tilberedt, blir rå svineribbe omgjort til et saftig, smakfullt kjøttstykke med en sprø svor som vil få tennene dine til å løpe i vann. Dette krever en viss grad av kokkekunnskap og erfaring. Typisk starter forberedelsene til juleribba flere dager før julaften, da ribba må krydres og hvile for å sikre optimal smak og konsistens.

Ved servering, er det vanlig å servere juleribba med poteter, surkål eller rødkål, svisker, epler, pølse og lefse eller flatbrød. Noen familier serverer også akevitt som tradisjonelt øker smaken av juleribbe. Men uansett hvilken tilbehør din familie velger, er juleribba kjernen i måltidet, og skal etter tradisjonen være stjernen på bordet på julaften.

Norges kjærlighet til juleribbe kan spores tilbake til vikingtiden. Det var en tid da folk feiret vintersolverv, jul (eller «jól» på gammelnorsk), ved å ofre griser til gudene for å sikre en god høst det påfølgende året. Denne gamle skikken har overlevd århundrer, og selv om vi i dag ikke lenger ofrer griser til gudene, er det å lage og spise juleribbe en måte å tilknytte oss til disse tidligere tradisjonene.

Slutt resultatet er altså en rett som både henspiller på gamle tradisjoner og samtidig gir varme og næring under den kaldeste tiden av året. Enten du skulle være en del av en stor familiefeiring, eller en mindre julesammenkomst, vil du finne at juleribbe bringer folk sammen og skaper en følelse av fellesskap. Det kan også være grunnen til at juleribbe har forblitt en favoritt blant nordmenn gjennom flere generasjoner.