Ingredienser
5 dl yoghurt naturell 3 hvitløkfedd 3 ss olivenolje 1 slangeagurk 1 bunt dill 1 dl kokt vann 2 skiver loff salt
Tilberedning
Agurken grovhøvles. Dryss salt over massen, som så får stå og trekke ca 1 time på et kaldt sted. Knus hvitløkfeddene i morter sammen med ½ ts salt. Ha massen over i en bolle og rør den ut med oljen. Skjær skorpen av loffskivene og fukt loffen med litt vann. Ha hvitløk, olje og loffskiver (hvor vannet ikke skal presses ut) i en bolle, tilsett yoghurten litt etter litt og pisk suppen til den blir jevn og tyktflytende. Ikke pisk for kraftig og langvarig. Tilsett vannet under fortsatt pisking. Klem væsken ut av agurkmassen og ha massen i suppen. Dryss over med finhakket frisk dill og server suppen straks den er ferdig.

Mer om Kald yoghurtsuppe

Kald yoghurtsuppe er en tradisjonell rett som kommer fra mange forskjellige kulturer. Denne retten har røtter i blant annet middelhavsregionen og Midtøsten, men har også funnet veien til vestlige kjøkken. Kald yoghurtsuppe kan nytes som forrett, mellommåltid eller til og med hovedrett, avhengig av hva den serveres med.

Denne suppen er ikke bare deilig, men den er også sunn og næringsrik. Yoghurt gir suppen en kremet og litt syrlig smak, samtidig som den inneholder viktige næringsstoffer som protein, kalsium og probiotika. Mange varianter av kald yoghurtsuppe inneholder frukt og grønnsaker, noe som øker fiberinnholdet og gir suppen et friskt og fargerikt utseende.

Det finnes også mange varianter av kald yoghurtsuppe. I Hellas er den populære «tzatziki» en kald yoghurtbasert suppe som inneholder agurk, hvitløk, olivenolje og dill. I Tyrkia finnes en variant kalt «ayran» som er laget av yoghurt, vann og en klype salt. En annen lignende suppe som kommer fra Iran, er «mast-o-khiar» som i hovedsak er laget av yoghurt, agurk, mynte og rosin.

Det er slettes ikke komplisert å lage kald yoghurtsuppe. Du trenger bare et par ingredienser som yoghurt, vann, frukt eller grønnsaker, og krydder. Disse blandes sammen til en glatt suppe, som deretter skal kjøles ned før servering. Eventuelle tilleggsingredienser som kjøtt, brød eller ris kan tilsettes etter egen smak og preferanse.

Selv om kald yoghurtsuppe er enkel å lage, er det noen tips som kan sikre at suppen blir perfekt hver gang. For det første er det viktig å velge en yoghurt med høy kvalitet, da det er den primære smaken i retten. For det andre bør suppen alltid lages på forhånd og avkjøles i kjøleskapet i minst en time før servering. Dette gir ingrediensene tid til å kombinere og utvikle en dyp og kompleks smak.

Kald yoghurtsuppe er en fremragende rett for varme sommerdager. Det er lett, forfriskende og kan tilpasses etter individuelle smakspreferanser. Med sin unike kombinasjon av smaker og teksturer, bringer denne suppen en deilig variasjon på bordet.