Ingredienser
4 porsjoner 700 g hodekål 1 l vann 2 ts salt 4 ss margarin 4 ss hvetemel 4 ½ dl kraft fra koking 2 dl melk ¼ ts malt muskat ¼ ts pepper ½ ts salt
Tilberedning
1. Del kålen i terninger og kok den sammen med vann og salt, ca 15 minutter, til den er gjennomkokt. 2. Smelt margarin i en kjele og tilsett melet. Spe med kokekraft fra kålen, og melk til du får en litt tykk konsistens. La sausen koke ca 5 minutter. Smak til med muskat, salt og pepper, tilsett den kokte kålen. For ekstra fyldig saus tilsett litt fløte.

Mer om emnet: Kålstuing

Kålstuing er en tradisjonell skandinavisk rett som har vært en del av det norske kjøkkenet i flere århundrer. Den lages vanligvis ved å koke opp fersk eller fermentert kål, og tilsette melk og smør for å lage en tykk, mettende og næringsrik stuing. Til tross for sin enkelhet, er det viktig å understreke at kålstuing er en rett som har en dyp historisk og kulturell betydning for nordmenn.

Et interessant faktum om kålstuing er at retten, til tross for sin tilsynelatende enkelhet, inneholder en overraskende mangfoldighet av smaker. Den fermenterte eller ferske kålen gir retten en distinkt, lett tangy smak, som balanseres perfekt av melkens sødme og smørets rikhet. Og fordi kål er mild i seg selv, er kålstuing en flott base for å tilføre andre smaker – for eksempel hvitløk, pepper eller urter – og på den måten skape en mer kompleks og personlig rett.

Selv om kålstuing er et populært tilbehør til mange retter, er det verdt å merke seg at den også kan fungere som hovedrett. Ved å tilsette protein – som pølser, kjøttboller eller fisk – kan kålstuing bli en komplett måltid i seg selv. Dette er en flott måte å gjøre kålstuing til et helhetlig og næringsrikt måltid, spesielt for de som følger et vegetarisk eller vegansk kosthold.

I tillegg til å være deilig, er kålstuing også en sunn rett. Kål er kjent for å være svært næringsrik, med høyt innhold av kostfiber, vitamin C og mange forskjellige typer antioksidanter. Videre er dens evne til lang lagring og økonomiske pris noe som gjør den til en ideell grønnsak for bruk i vintermånedene, når frisk frukt og grønnsaker kan være vanskelige å komme by på.

Avslutningsvis fortjener kålstuing å anerkjennes for mer enn bare en enkel siderett. Med sin rike historie, dybde av smak og helsedata, er kålstuing et fantastisk eksempel blant de norske stolte kulinariske tradisjonene. Denne hardføre og tilpasningsdyktige grønnsaken gir utallige muligheter for kreativ matlaging, og er en viktig del av det norske kjøkken.