Ingredienser
2 kg. kjøttdeig 2 ss. salt ½ ts. pepper ½ stor løk 3 buljongterninger eller 3 ts.buljongpulver ½ liter vann 3 ss. potetmel 8-10 ss. hvetemel 2 egg
Tilberedning
Temperer alle ingrediensene. Rør saltet godt inn i kjøttdeigen. Ha i pepper og hakka eller most løk. Løs opp buljongen i vannet, og rør det inn i røren. Bland egg og mel godt inn i kjøttdeigen. Bruk en spiseskje som du har dyppet i kaldt vann til å forme kjøttkakene. Stek eller brun kjøttkakene på middels varm plate, snu så de blir stekte rundt hele kjøttkaken. Kok dem i litt kraft eller buljong når du skal spise dem, og ha på litt jevning.

Om Kjøttkaker

Kjøttkaker er en tradisjonell og populær norsk matrett, har dype røtter i norsk kulinarisk kultur, og er et must på menyen i mange norske hjem. Selv om navnet antyder det, er kjøttkaker faktisk ikke kaker i den tradisjonelle forstand, men heller kjøttboller laget av kjøttdeig, blandet med krydder og andre ingredienser for å gi dem en unik smak og tekstur.

En interessant ting å merke seg om norske kjøttkaker er at hvert hjem ofte har sin egen oppskrift, som videreføres gjennom generasjoner. Dette gjør at kjøttkaker blir mer enn bare mat; de blir en del av familiens arv og noe som binder generasjoner sammen. Noen familier bruker svinekjøtt, mens andre kan bruke en blanding av både svinekjøtt og storfekjøtt. En typisk oppskrift kan også inneholde egg, melk, potetmel, løk, salt, pepper og muskat. Teksturen på en kjøttkake skal være fast, men samtidig saftig og velsmakende.

Mens kjøttkaker i noen land serveres med tomatsaus, er det i Norge mer vanlig å spise dem med brun saus. Denne sausen er basert på kraften som oppstår når kjøttkakene stekes. Ofte tilsettes det litt hvetemel og brunost for å tykne sausen og gi den en rikere smak. Ved servering kan kjøttkakene også gjerne være akkompagnert av stuete grønnsaker, som kålrot, gulrot og poteter.

Hvis du noen gang er på besøk i Norge, vil du sannsynligvis finne kjøttkaker på menyen i en typisk norsk restaurant. Men kjøttkaker spises ikke bare i hjemmene eller på restaurant; de er også populære i kantiner, på sykehjem og i skolekantiner. Dette viser hvor dypt forankret denne retten er i norsk kultur.

Til slutt, det er viktig å merke seg at selv om kjøttkaker kan virke enkle å lage, ligger det mye kunnskap og erfaring bak en vellykket rett. Fra valget av kjøtt og krydder, til steking og servering, er det mange detaljer som utgjør en god kjøttkake. Så hvis du noen gang får muligheten til å smake hjemmelagde norske kjøttkaker, ikke nøl med å prøve dem. Det er en smak av autentisk norsk matkultur som du ikke vil gå glipp av!.