Ingredienser:
Dette er paideig nok til bunn og lokk i en 23 cm paiform. Amerikanske paier blir ofte lagd i 9 inch (amerikansk mål), som er det samme som 23 cm. Bruker du ikke all deigen, kan den fryses. 250 g siktet hvetemel 1 ss sukker 1/2 ts salt 150 g usaltet, kaldt smør i terninger 2 ts presset sitronsaft ca 0,5 dl iskaldt vann

Fremgangsmåte:
Ha mel, sukker og salt i en food-processor og bland lett. Tilsett smør og miks til smør og mel smuldrer seg. Ha i sitronsaft og vann, og kjør til det blir en deig. Kna gjerne litt med hendene til slutt. Ta deigen på benken, del i to biter og form til de er ca 10–12 cm i diameter. Pakk inn i plastfolie og legg deigene i kjøleskapet i minst 1 time. Kjevle deigen ut på en lett melet overflate til ca 35 cm eller til den dekker bunn og kant på paiformen. La deigen henge ut over kanten, siden den vil krympe under steking. Sett formen i kjøleskapet i minst 30 minutter. Forvarm stekeovnen til 220°. Dekk deigen med aluminiumsfolie og fyll formen med tørkede rter, det hindrer deigen å reise seg under forstekingen. Bak i 12 minutter. Ta vekk folien med innholdet og bak i 8 minutter til paibunnen er gyllen. Skulle noen «bobler» dukke opp, trykk dem forsiktig ned med baksiden på en skje. Fyll den så med noe godt! Tips: Det lønner seg å forsteke bunnen hvis ikke annet er nevnt, spesielt hvis fyllmassen i paien er flytende.

Mer om KLASSISK PAIBUNN

Klassisk paibunn har vært en hjørnestein i bakervirksomhet i mange århundrer. Det tjener som base for utallige kaker og paier, og fremmer smaken av de ingrediensene man bruker for å fylle det. Eksempler på dette er frukt, ost, egg og mye mer.

Når det gjelder fremstilling, startes det tradisjonelt med å lage en smuldrende blanding av mel og fett. Per definisjon skal den klassiske paibunnen inneholde en del fett for hver to deler mel. Fettet kan bestå av forskjellige typer, alt fra smør til margarin, avhengig av den spesifikke oppskriften og kulturelle preferanser. Dette medfører en svært smakfull og sprø paibunn, som er spesielt populær i Nord-Europa og USA. Mange forbrukere foretrekker smør for den rike smaken det gir, mens andre velger margarin for dens rimeligere pris og lengre holdbarhet.

Et viktig aspekt ved å lage den klassiske paibunnen er å sikre at den ikke blir overarbeidet. Hvis deigen jobbes for hardt, vil glutenstrukturene aktivere og føre til en mindre sprø base som er mer sannsynlig å krympe når den stekes. For å oppnå den perfekte konsistensen, kan det være best å smuldre ingrediensene for hånd, for å sikre at deigen blir blandet skikkelig og ikke blir for tørr eller klissete.

Fra et ernæringsmessig synspunkt, kan den klassiske paibunnen betraktes som mindre sunt på grunn av sitt høye fettinnhold. Men det er mulig å lage en sunnere versjon ved å bruke olje istedenfor fett og ved å inkludere helkornsmel i oppskriften. Dette gir en mer robust konsistens og en rikere, nøtteaktig smak.

Sluttvis er den klassiske paibunnen et essensielt element i mange kaker og paier som nytes av folk over hele verden. Selv om det kan kreve litt øvelse å mestre kunsten å lage den perfekte bunnen, er ekspertisen det verdt for den ikoniske smaken og teksturen den gir. Og med litt oppfinnsomhet kan dette tilsynelatende enkle elementet tilpasses til alle ernæringsbehov og smakpreferanser. En ting er sikkert, til tross for sin ydmyke natur, spiller den klassiske paibunnen en stor rolle i bakerverden og fortsetter å glede smaksløkene til folk i alle aldre.