Ingredienser

* Deigen: 50 g tørrgjær
* 100 g smør (evt margarin)
* 5 dl melk
* 1 dl lys sirup
* 1/2 ts salt
* 10-12 dl hvetemel
* Fyll; 125 g smør, 1 dl sukker 1 ss malt kardemomme eller 1 1/2 ss kanel

Tilberedning

1. Bruk kjøkkenmaskin hvis du har. Bland det meste av melet (10 dl), gjær og salt godt.
2. Smelt smør, tilsett melk og sirup. La det få en temperatur på drøyt 40 grader (hvis du bruker vanlig gjær – 37 grader)
3. Ha væsken i og bland godt. Deigen skal være løs. Tilsett resten av melet hvis du synes deigen er for løs.
4. La deigen heve ca 30 min tildekket av plast på et lunt og helst litt varmt sted.
5. Rør sammen fyllte mens deigen hever. Smøret må være mykt.
6. Når deigen er ferdig hevet, ta den ut av bollen. Tilsett minst mulig mel del deigen i tre deler til stenger (to til krans som vi setter sammen igjen på platen). Kjevl hver del til et rektangel ca 25 x 35 cm. Bruk minst mulig mel under utkjevling.
7. Smør 1/3 av fyllet på hver av leivene og rull de sammen. Legg dem over på stekeplaten.
8. Klipp 1 cm tykke fliker og brett en til venstre, en til midten og en til høyre. Klippingen gjøres på toppen og ned mot midten, men ikke for langt ned.
9. Dekk de ferdige stengene eller kransen til med et kopphåndkle, sett brette til etterheving i ca 20 min til eigen reiser seg etter et lett trykk.
10. Stek stengene/kransen i nedre del av ovnen ved 200 – 225 grader i 12-18 min. Når de er stekt under og ikke antydning til deigete på kantene er de ferdig.
11. Ta stengene/kransen ut og legg dem over på en rist til avkjøling.

Er selvfølgelig best nystekte, men egner seg veldig godt til å fryses ned. Varmes lett i ovnen på 150 grader før servering.