Mer om Løksalat
Løksalat er en rett som er verdsatt i mange kulturer, og er loved for sin unike smak. Tidligere ble løksalat ofte brukt som et akkompagnement til hovedretter, men i dag kan du finne mange variasjoner av denne rett som kan serveres som hovedrett i seg selv.
Løk er kjent for sin særegenhet at den kan transformeres til et mylder av smaker avhengig av hvordan den er tilberedt. Når den er rå gir løken en skarp smak, og når den stekes kan den gi en søtere smak. Nettopp derfor er løksalat en fantastisk rett, fordi den kan tilberedes på mange forskjellige måter. Utvalget av løksorter som finnes rundt om i verden, tillater også et bredt spekter av forskjellige oppskrifter og smaksprofiler når det kommer til løksalat. Man kan variere med rødløk, hvitløk, gulløk, sjalottløk, hvitløk og ikke minst de små søte perleløkene.
Tradisjonelt sett har løksalat vært en typisk rett å servere ved siden av kjøtt på grillen. Den friske og kraftige smaken fra løken bidrar til å balansere de fyldige smaken fra kjøttet. Imidlertid ser vi en økende trend at løksalat benyttes som en nøkkelingrediens i vegetariske og veganske retter. Den kan også være en del av en antipasto tallerken, sammen med forskjellige oster, skinke, oliven og pølser, eller som en komponent i et tapasbord.
Salaten kan også brukes som en smakstilsetning for andre retter. En enkel løksalat med en søt og syrlig dressing, laget med honning, eddik og litt olje, kan virkelig heve smaken på en grillet fiskefilet eller et stykke grillet kylling. For de som ønsker å prøve noe nytt, kan en asiatisk-inspireret løksalat med soya, sesamolje, bittsøtt og gjerne chili for litt ekstra spiss, være svært fristende.
Uansett hvordan du velger å servere din løksalat, husk at den beste løksalaten lages med friske ingredienser. Kvelden før du skal servere salaten, skjær løken i tynne skiver og la den ligge i vann over natten. Dette fjerner noe av løkens skarphet, og gjør den mildere å spise. Server med en hjemmelaget dressing for å løfte smaken ytterligere.
Løksalaten har på mange måter blitt en global rett, takket være dens allsidighet og varierte smak. Fra å være et enkelt tilbehør til grillmat, har løksalat utviklet seg til å bli en viktig ingrediens i mange moderne retter. Proppfull av smak, er den veldig lett å lage og har et stort potensial for variasjon og eksperimentering. Prøv selv!.
ikee bra løksalat….skikkelig løksalat er med rå løk litt gulrot og majones…god gammel oppskrift fra nord-norge..