Ingredienser

1 svineskinke
10 liter vann
2 ¾ kg salt
250 g sukker
evt 1 ts salpeter

Tilberedning

Kok opp vann til laken, ha i salt, sukker og eventuelt salpeter. Kok laken i noen minutter og skum den. Sil den opp og avkjøl.

Bruk helst fersk skinke. Dypfryst skinke tines langsomt på et kaldt sted. Gni skinken og klem ut eventuelt blod. Tørk den godt

Legg skinken i laken. Legg på press slik at skinken holder seg under laken. Sett saltekaret på et kjølig sted. Hold øye med laken. Danner det seg mugg eller lignende oppå, må det skummes godt av, og er ikke dette godt nok, må laken kokes kokes godt opp, tilsettes noe mer salt, skummes og avkjøles, og saltkaret gjøres godt rent. Beregn ca 1 ukes saltetid pr kg, men tiden avhenger også av tykkelsen og hvor kaldt skinken står.

Ta opp skinken når den er ferdig saltet, skyll av den og legg den i vann. Skinke som skal røykes, vannes ut i ett til halvannet døgn, ca halve tiden hvis den ikke skal røykes.

Ta skinken opp av vannet og la den tørke i 1-2 døgn før den røykes. Stikk et hull ved knoken, sett i en sterk hyssing, heng skinken i en tett pose av skinkelerret (med ståltråd trædd inn i en løpegang midt på posen) og knyt godt igjen. Dette hindrer at fluene kommer til.

Heng skinken på et kjølig og luftig sted til speking, 4-5 måneder for en vanlig skinke. Den kan gjerne spekes i lengre tid, men dette avhenger av hvor tørr skinken ønskes.

Skjær skinken i tynne skiver fra tuppen og innover mot knoken. Da holder den seg best, og det blir bare én snittflate. Skinke serveres med både varmt og kaldt tilbehør. Salpeter gjør kjøttet rødt, men har ingen betydning for smak eller holdbarhet.

Skinker bør ikke saltes slik at de blir hengende til speking i den varmeste årstiden, pga fluene. Saltlaken må også sterkere hvis det er varmt i været. Hvis ønskelig kan skinken beines ut før salting. Da er den lettere å skjære av ved bruk. Saltingen går også noe raskere.