Ingredienser

1 kg lammekjøtt
pepper
2 skrelte gulrøtter
3 skrelte løk
8 rå poteter
2 purrer
1 1/2 – 2 liter kokekraft eller vann og buljong
1 boks tomater (400 g)
2-3 ss tomatpuré
1 stort laurbærblad
hvitløk
1 ts rosmarin
2 ts timian
1/2 liten appelsin
1/2 liter kokte, hvite bønner eller 1/2 liter purre til pyntegrønt

Tilberedning

Kok kjøttet til suppen, gjerne dagen i forveien. Beregn 2 liter vann og 1 ss salt til 1 kg lammekjøtt, som blir suppe til 6-8 personer.

Legg kjøttet i kokende vann med bare salt og litt hel pepper. Det skal være så mye vann at kjøttet nesten dekkes. La det hele koke sakte og fint under lokk i 1 – 1 1/4 time til det er skikkelig mørt.

Skum av nå og da. Når kjøttet er ferdig siles kokekraften og kjøttet settes til side så lenge. Ben ut kjøttet når det er avkjølt.

Skjær gulrøtter, løk, poteter og purre i skiver. Sett halvparten av purren til side. Fres resten av grønnsakene noen minutter i litt smør eller margarin i en stor kjele. Hell over den silte kokekraften fra kjøttet eller tilsvarende mengde vann og buljongterning.

Tilsett tomatene med kraft samt tomatpuré og ha i det ønskede krydderet. Press den halve appelsinen og spar den til du skal smake til suppen. La alt koke under lokk i 30 – 45 minutter.

Brun de utbenede kjøttstykkene i litt smør eller margarin slik at de får farge. Ha dem i suppen. Bland også i de kokte hvite bønnene hvis du ønsker det. Smak til suppen – kanskje trengs det litt mer salt og pepper eller noe annet krydder. Smak også til med appelsinsaften. Dryss på rikelig med finhakket purre før suppen bæres inn på bordet.