Ingredienser:
50 g gjær
1 liter kaldt van
1 ss grovt eller fint salt
1 dl hvetekim
4 dl havregryn
18-20 dl hvetemel

Tilberedning:
Smuldre deigen i en bakebolle. Varm noe av vannet til 37° C, hell det over gjæren og rør den ut. Ha i resten av vannet sammen med saltet, hvetekim og havregryn. Rør godt. Ha i så mye hvetemel at deigen så vidt slipper bollen.

Dryss litt mel over deigen og dekk til med plast eller et fuktig bakeklede. La deigen heve i minst 2 timer ved værelsestemperatur. Kna deigen på bakebordet og tilsett litt ekstra mel om nødvendig.

Del deigen i 2 like store emner. Form dem til to sprekkfrie, runde brød. (Selvsagt kan du også lage avlange brød om du ønsker.) Dryss på litt mel og sett brødene på en bakkepapirdekket stekeplate. Dekk til brødene med plast eller bakeklede og etterhev i ca 1 time. Skjær et par snitt i hvert av brødene med en skarp kniv.

Stekes på nederste rille i ovnen ved 275° C i ca 10 minutter, senk varmen til 200 grader og stek i ytterlige 20 minutter.

Brødet avkjøles uten å dekkes til, da beholder det den sprø skorpen.

Kommentar:
Dette er et kjempegodt brød med den gode, nøttaktige smaken av havre. Den lange hevetiden gir brødet ekstra god smak, og arbeidsinnsatsen er minimal.

Porsjoner:
2 brød