Ingredienser
250 g grønne linser 1 løk 2 hvitløkfedd 200 g gulrøtter 1 stilk selleri 300 g tomater 4 ss olivenolje 1 ss tomatpuré 2 laurbærblad 1 stilk timian eller 1 ts tørket salt nykvernet svart pepper 10-12 stilker bladpersille eller vanlig persille rødvinseddik 100 g grønne eller svarte oliven
Tilberedning
Skyll linsene i en sikt under rennende kaldt vann. Fjern rusk og la dem renne av. Skrell og finhakk løk og hvitløk. Skrell gulrøttene, del dem i to på langs og skjær dem i tynne skiver. Skyll sellerien, skjær stilken i terninger og hakk bladene. Dypp tomatene i kokende vann noen sekunder og flå dem. Skjær tomatkjøttet i terninger. Varm oljen i en stor kasserolle på middels varme. Fres løk, hvitløk, gulrøtter, selleri, tomater og tomatpuré i ca 2 minutter under omrøring. Tilsett 1 ½ liter vann, linser, laurbærblad og timian og la det hele koke opp. Demp varmen og la suppen trekke på svak varme i 30-40 minutter, eller til linsene er møre. Smak suppen til med salt og pepper. Skyll persillen og grovhakk bladene. Ha persillen i suppen og server den med en liten karaffel rødvinseddik og en bolle med oliven ved siden av. Hver og en tilsetter 1-2 ss rødvinseddik og noen oliven i sin suppetallerken etter smak.

Mer om Linsesuppe som i Hellas

Linsesuppe er en utbredt rett i den greske matkulturen, høyt verdsatt for sin næringsverdi og smaklige fylde. Deres versjon av linsesuppe, kjent som «Fakes», er et flott uttrykk for den greske kjøkkens filosofi om enkelhet kombinert med kvalitet. Dette innlegget gir ny innsikt i hvordan denne tradisjonelle greske linsesuppen tilberedes, dens ernæringsfordeler samt hvordan man kan variere retten.

Å lage gresk linsesuppe krever enkelte grunnleggende ingredienser som brune eller grønne linser, olivenolje, løk, hvitløk, gulrøtter og laurbærblader. Et typisk trekk ved den greske utarbeidelsen er bruken av olivenolje – helst ekstra jomfru – som gir en flott dybde til smaken. Suppen starter med en enkel sautering av løk og hvitløk i olivenoljen, fulgt av tilsetning av linser og krydder. Vann tilsettes og det hele kokes til linsene er møre. Tradisjonelt serveres denne suppen med et rikelig dryss av ferskt hakket persille og en skvis sitronsaft for å forbedre smaken.

Linsesuppen er ikke bare deilig, men også svært næringsrik. Den er rik på proteiner og fiber, noe som gir langvarig metthetsfølelse. I tillegg inneholder den sunne enumettede fettstoffer fra olivenoljen og en rekke vitaminer og mineraler fra grønnsakene. Alle disse komponentene gjør linsesuppen til et utmerket valg for en balansert og sunn diett.

Det er også muligheter for å tilføre variasjon til den grunnleggende greske linsesuppeoppskriften. Noen ganger kan man legge til andre grønnsaker som selleri eller paprika for ekstra smak og næring. Krydder kan også varieres; noen liker å legger til litt timian eller rosmarin, mens andre foretrekker et hint av sterk paprika. På samme måte kan man også tilsette litt fetaost rett før servering for ekstra kremet og tangy smak.

Avslutningsvis, gresk linsesuppe er en unik og næringsrik rett som kan tilpasses etter personlige preferanser. Enten du lager den på tradisjonell måte eller med dine egne tilpasninger, så er denne suppen et utmerket valg for en tilfredsstillende og sunn måltid. I motsetning til mange andre retter, blir denne suppen ofte enda bedre dagen etter når smakene har fått tid til å utvikle seg ytterligere. Derfor er det lurt å lage litt ekstra for å nyte rester senere!.