Ingredienser:
8 dl vann 50 g gjær 14 dl hvetemel 2 egg 3-4 ts. Salt 6 ss olivenolje ca 11-13 dl hvetemel egg til pensling

Tilberedning:
Smuldre gjæren i en bakebolle. Varm opp vannet til det er ca 30°C, og rør ut gjæren i litt av vannet. Tilsett resten av vannet og de 14 dl hvetemel og arbeid dette sammen. Det blir en svært løs røre. Dekk til med et fuktig bakeklede eller plast og la det stå på et lunt sted i 2 timer eller lenger. Bland inn egget, saltet og oljen. Arbeid inn så mye hvetemel at deigen blir glatt og smidig. Del deigen i to like evner også kna deigen godt og kjevle den ut til en tykk leiv. Rull den sammen og legg brødet med skjøten ned på en smurt stekeplate. La brødene etterheve under plast i ½ til 1 time. Pensle brødene med vispet egg og stek dem midt i ovnen ved 200°C i minst 25 minutter. Brødene skal ha en fin gyllen farge. Avkjøl brødene på rist.

Kommentar:
Denne italienske loffen er lett å få til. Olivenolje gir brødet ekstra god smak. Jo lenger du lar dette brødet heve, desto mer smak og aroma tryller du frem.

Porsjoner:
2 store brød

Om Loff fra Italia

Loff, eller «pane bianco» som det kalles i Italia, er en viktig del av det italienske kjøkkenet. Mens mange forbinder italiensk brød med den mer rustikke, skorpebekledde ciabattaen eller den smakfulle focacciaen, har loff en helt egen plass i hjertene til italienerne. Loffen har sine røtter i gamle oppskrifter som strekker seg tilbake til det romerske imperiet. Tidligere brukte romerne ofte enkle ingredienser som hvetemel, vann, gjær og salt for å lage sitt daglige brød, og det er denne tradisjonen som ble videreført gjennom generasjonene.

I dag er loffen i Italia kjent for sin lette og luftige struktur, samt den milde smaken. Det er nesten utelukkende laget av hvitt hvetemel, noe som gir det en lys farge og myk tekstur. En av hovedforskjellene mellom italiensk loff og andre typer brød er imidlertid fermenteringstiden. Italiensk loff får ofte en lengre hevetid, noe som gir brødet en mer kompleks smak og struktur. Dette kan også være grunnen til at mange finner italiensk loff mer smakfull sammenlignet med loff fra andre land.

Italienske bakere har også en tradisjon for å bruke «biga» eller «poolish», som er fordeiger laget en dag før selve bakstprosessen begynner. Denne teknikken gir loffen en rikere smak og gjør den lettere å fordøye. I tillegg til den tradisjonelle loffen, finnes det mange varianter av brødet i forskjellige regioner i Italia. For eksempel er det i Toscana vanlig å lage loffen uten salt, noe som gir den en unik smak.

Loffen spiller også en viktig rolle i italiensk matlaging utenfor frokostbordet. Den blir ofte brukt til å lage den berømte «bruschettaen», hvor skiver av loff ristes og toppes med hvitløk, tomat, basilikum og olivenolje. I tillegg blir brødsmuler av loff brukt som fyll i forskjellige typer kaker og desserter, som for eksempel «torta di pane», en brødkake som er populær i Nord-Italia. Den milde smaken av loffen gjør den til en allsidig base som kan tilpasses mange forskjellige oppskrifter og smaker.

For å lage en autentisk italiensk loff hjemme, er det viktig å bruke ingredienser av høy kvalitet og å gi deigen tid til å heve ordentlig. Mange italienske bakere sverger til steinovner for å få den perfekte skorpa, men en vanlig ovn kan også gi gode resultater hvis man bruker riktig teknikk. Det å pensle brødet med olivenolje rett før det går i ovnen, kan også gjøre underverker for både smak og tekstur.

Alt i alt, er italiensk loff mer enn bare et brød. Det er en tradisjonsbærer og en kulinarisk kunstform som reflekterer regionens rike historie og kulturelle nyanser. Enten det nytes som en del av en enkel frokost, eller som et gourmetelement i en mer intrikat rett, fortsetter italiensk loff å være en elsket del av italiensk gastronomi. Bekvemmeligheten og den milde smaken gjør den til en universell favoritt, både i Italia og utover landets grenser.