Inviterer man til vinsmaking blir det gjerne åpnet betraktelig flere vinflasker enn man klarer eller har intensjoner om å drikke, og behovet for å effektivt kunne lukke disse flaskene igjen oppstår.
Skal god vin settes tilbake i vinkjelleren er det absolutt nødvendig at de oppbevares på best mulig måte, noe som inkluderer en lufttett forsegling, tilnærmet av samme kvalitet som før den ble åpnet.
Dette er ikke så lett å få til med ordinære korkpropper, og selv med dertil egnet utstyr vil man ikke klare det. Det vil fortsatt være luft inne i flasken, som igjen kan reagere med vinen og fremkalle kjemiske reaksjoner som ikke er ønskelige.
Med en spesiallaget vinforsegler kan man likevel få det til, da denne ikke bare setter i en lufttett propp i flasken, den har også funksjonalitet som gjør at den suger luften ut av flasken slik at det oppstår vakum før forseglingen. På denne måten kan man trygt sette flaskene tilbake i kjelleren igjen, i påvente av en ny runde med vinsmaking eller senere servering.
Mer om emnet: Lukk vinflasken etter bruk
Å lukke vinflasken etter bruk er en viktig del av å bevare vinens kvalitet. Det finnes en rekke metoder for å sikre at vinen holder seg frisk og delikat selv etter at flasken er åpnet. La oss se nærmere på dem.
En av de mest effektive metodene for å bevare en åpnet vinflaske er bruk av vakuumpropper. De fjerner luften fra flasken, som omgjør vinen til dens første tilstand. Dette gir lengre holdbarhet ved å begrense oksideringprosessen som kan medføre vinens nedbrytning. Det finnes også egne systemer for å bevare vin, som bruker inert gass for å forhindre oksidasjon.
En annen viktig faktor er temperaturen vinen oppbevares i etter at flasken er åpnet. Røde viner bør oppbevares i romtemperatur, mens hvite og roseviner bør plasseres i kjøleskapet. Dette bidrar til å bevare vinen på best mulig måte ved og gi den en forlenget holdbarhet.
Vinen bør også oppbevares vertikalt, slik at vinen ikke kommer i kontakt med korken. Dette forhindrer vinen i å absorbere smaken av korken, noe som kan forringe vinens kvalitet.
Til tross for disse metodene, er det en vanlig anbefaling å drikke en åpnet vinflaske innen et par dager. Selv om visse metoder kan forlenge holdbarheten, vil kvaliteten gradvis avta etter at flasken er åpnet.
I lys av ovenstående, viser det seg at det å lukke vinflasken etter bruk ikke bare er en handling utført av nødvendighet, men også som en metode for vinbevaring. Hvis du tar hensyn til disse tipsene, kan du sikre at vinen holder seg frisk og smakfull, selv etter at flasken er åpnet.