Ingredienser
6-8 nypoteter 1/3 purre (helst «midtstykket») 5 ss. jomfru olivenolje 2-3 ss. balsamico/vineddik Pepper Salt
Tilberedning
Skrubb/skrell potetene godt (bruk gryteskrubben), og kok dem. Vask og finsnitt purren i ringer. Jeg synes midtstykket, d.v.s. fra der den skifter fra hvitt til grønnt, og et stykke oppover passer best. Vårløk kan også brukes, eller en mild sjalottløk. Gressløk er en nødløsning. Ha purren i en bolle og tilsett olje, eddik, 1 strøken ts. salt og 5-6 runder på pepperkvernen. Dette kan gjerne stå å trekke 10-20 minutt, så gå igang straks du har satt på potetene Når potetene er ferdigkokte, dampes de 1-2 minutter, d.v.s. tøm av vannet, og la sett gryta, uten lokk, tilbake på den avskrudde platen. Skjær poteten i terninger mens de fremdeles er glodhete og bland dem med purren. Bruk to skjeer og «løft» potene fra midten og ut mot kantene slik at det hele blandes godt. Det er viktig at potetene er varme, da får purren akkurat den varmebehandlingen den trenger, + at potetene «suger» opp mer smak fra krydderet når de er varme.

Mer om emnet: Lun potetsalat

Lun potetsalat er en fantastisk sideskål som kan nytes på forskjellige måter og på forskjellige tider – sommer eller vinter. En overveldende grunn til dets popularitet er dens allsidighet. Du kan leke med ingrediensene og tilpasse den etter din egen smak. Selv om den er en standard på grillede biffmiddager, tas lun potetsalat til nye høyder når kreativitet og eventyrlyst slippes løs i kjøkkenet.

Poteter er hovedingrediensen i lun potetsalat, men det jeg vil understreke, er viktigheten av å velge riktige poteter. Bruk helst små poteter som ikke trenger å deles opp. Dette er fordi store poteter ofte blir ferdigkokt på overflaten før de er klare i midten. Best type potet for å lage lun potetsalat er mandelpoteter, da de holder formen godt og gir en nydelig smak. Koke tiden varierer basert på størrelsen, men et generelt utgangspunkt er å koke til potetene er møre, men faste når du stikker dem med en gaffel.

Et annet spørsmål er om du skal skrelle potetene eller ikke. Dette avhenger av din personlige preferanse. Noen foretrekker å skrelle for å få den glatte, rike teksturen, mens andre liker å inkludere skallet for litt knas. Hvis du bestemmer deg for å inkludere skallet, er det best å bruke økologiske poteter og vaske dem grundig.

Nå, hva med dressingen? Noen foretrekker en enkel blanding av olivenolje, eddik, sennep, salt og pepper, mens andre legger til ingredienser som rikelig med urter, hvitløk, sjalottløk, bacon, kapers, eller til og med hardkokte egg for å gi salaten karakter og dybde. En hovedregel er at dressingen skal være syrlig for å balansere potetenes naturlige sødme.

En av de beste tipsene for å lage en fantastisk lun potetsalat er å tilsette dressingen mens potetene er varme. Varmer du potetene med dressingen, absorberer de mer smak og blir virkelig saftige. Dette er et smart kjøkkentriks for å ta din potetsalat til neste nivå.

Til slutt, potetsalaten bør serveres lun, men det betyr ikke at du ikke kan lage den i forveien. Det er faktisk en god idé å lage den litt på forhånd slik at smakene får tid til å sette seg. Bare vær sikker på å varme den opp litt før du skal servere den. Ta potetsalaten ut av kjøleskapet i god tid for å unngå temperaturforskjell. Med disse tipsene kommer du definitivt til å imponere med din lun potetsalat på neste sommerfest, eller kanskje på en koselig middag hjemme.