Ingredienser:
150 gram smør 5 dl melk 1 pk tørrgjær 1 gram safran eller 1 ts gurkemeie 2 dl Sukrin 1 ss sukker (for gjæren) ½ ts salt 2 ts kardemomme 11 dl hvetemel 2 dl Hi-maize egg til pensling rosiner til pynt

Fremgangsmåte:
Bland sammen alt det tørre. Smelt smør og tilsett melken. Når det er lunkent, hell det over det tørre. Rør godt sammen. La deigen stå til heving under plast på et lunt sted 1-2 timer. Elt deigen godt, og del den i fingertykke biter. Form dem til lussekatter. Sett dem på bakebrett og etterhev i 45 minutter. Stekes på 225 grader i 15 minutter.

Kommentarer:
Formes i ulike fasonger og pyntes med rosiner som trykkes godt fast.

Mer om Lussekatter

«Lussekatter» er en svensk tradisjon, som også har fått fotfeste i Norge, spesielt i adventstiden. De fleste av oss har et minne knyttet til lussekatter, enten fra barndommens julebakst eller fra koselige stunder med familien. Men det er nok færre av oss som kjenner til lussekattens opprinnelse og den riche historien den bærer med seg.

Lussekattens opphav kan føres tilbake til 1600-tallets Sverige. På Luciadagen, den 13. desember, skulle den eldste datteren i huset stå opp tidlig, ikle seg en hvit drakt med rød sash og en krans med levende lys på hodet. Deretter skulle hun vekke resten av familien med lussekatter og varm safranste. Denne tradisjonen begynte som et katolsk ritual til ære for helgenen Lucia. Men da Sverige konverterte til protestantismen, ble luciadagen en folkelig tradisjon preget av god mat, sang og festligheter.

Lussekatter lages med en deig som er smaksatt med safran, som gir bakverket sin karakteristiske gule farge. Formen, som minner om et «S», symboliserer Kg. Lucia’s øyne, som ifølge legenden ble revet ut, men mirakuløst helbredet. Navnet «lussekatter», som direkte oversatt betyr «lus-katter», kommer fra det svenske ordet for jul, «lussi», og et gammelt ord for demoner, «kat». Lussekatter ble altså opprinnelig forbundet med julen og demoner, men betydningen har endret seg over tid.

Lussekatter er ikke bare en symbolrik bakst – de er også ekstremt smakfulle! Safran gir en unik, lett krydret smak, som sammen med mel, sukker, melk og gjær gir en himmelsk blanding. Mange baker også lussekatter med rosiner, men dette er en valgfri tilleggsingrediens.

Selv om lussekatter opprinnelig kommer fra Sverige, har de også blitt en del av den norske juletradisjonen. I desember kan man finne lussekatter i alle norske bakerier og supermarkeder – og mange norske familier lager dem også hjemme. Så neste gang du tar deg en bit av en lussekatt, kan du smake på en bit av historien og nyter en del av den rike skandinaviske tradisjonen.

Avslutningsvis, uansett hvor de er fra og uansett hvilken betydning eller symbolikk de bærer med seg, er det få ting som sier «jul» som duften av nystekte lussekatter. De markerer starten på den koseligste tiden av året, og gir oss en unnskyldning for å samle venner og familie til en hyggelig stund med god mat og drikke. Og til slutt, det viktigste er ikke hvor tradisjonene kommer fra, men hvordan vi bruker dem til å skape minner og gleder med våre kjære.