Ingredienser

200 g margarin
5 dl helmelk
1 g safran
1 sukkerbit
50 g gjær
1 krm salt
1-1 1/2 dl sukker
3 ss lunkent vann
2 mellomstore egg
1 kg hvetemel
1 1/2 dl rosiner
1 egg til pensling

Tilberedning

Smelt margarinen og hell i melken og la det bli lunkent. Knus safranen og sukkerbiten i en morter og ha det i deigvæsken. Smuldre så gjæren i en bakebolle. Tilsett salt og sukker og hell på lunkent vann. Rør om. Hell den lunkne safranmelken over den oppløste gjæren i bollen, knekk egget oppi og bland det hele godt. Hold av ca 1 dl av melet til utbakingen. Bland rosinene oppi resten av melet og rør den inn i deigen. Arbeid deigen kraftig med en tresleiv. Dekk til bollen og la deigen heve 1 – 1 1/2 time.
Varm ovnen til 250 C. Dekk to stekebrett med bakepapir eller smør dem godt.
Ta noen tak i den hevede deigen med tresleiven. Hell den deretter ut på bakebordet og kna den lett.
Del deigen i to deler. Skjær deretter hver bit i fire. Del hver fjerdedel igjen i fire. Trill ut hver av bitene, forslagsvis til en S-form. Legg lussekattene ganske tett på stekebrettene. Pynt med rosiner som trykkes godt fast.
La de utbakte lussekattene heve i ca 10 minutter. Pensle dem deretter med sammenpisket egg. Stek lussekattene ganske høyt i ovnen i ca 8 minutter. La baksten avkjøles tildekket med et håndkle. Det er ekstra viktig at de ikke får stå utildekket til avkjøling – de tørker inn fortere enn vanlige hveteboller.