Ingredienser

4 kg Lutefisk
6 ss Salt
Al-folie
Potet

Erterstuing:
300 g Erter, tørkede
Salt og pepper
4 dl Smør
Vann
2 ts Sukker

Sennepssaus:
2 Sjalottløk
1 ss Olje
1 ss Fransk sennep, fin
1 ss Fransk sennep, grov
8 dl Fiskekraft
4 dl Kremfløte
1 ss Ravigotte
Salt og pepper

Tilberedning

Løs fisk kan bli fastere hvis du drysser salt på og lar den ligge noen timer før kok. Skyll saltet godt av før koking. Synes du lutefisken virker for fast, kan du koke den uten salt, og drysse salt på ved bordet. Den enkleste måten å koke lutefisk på er å koke den i ovn.

Skyll fisken og trekk av eventuell svart hinne i buken. Skjær fisken i ca. 5 cm brede stykker.
Legg fiskestykkene med skinnsiden ned i en smurt langpanne eller stor ildfast form. Dryss på salt. Dekk pannen med aluminiumsfolie.

Forvarm stekeovnen til 225 °C. Sett langpannen midt i ovnen og la fisken stå i 30-40 minutter.

Server lutefisk rykende varm og nykokt. Legg den gjerne direkte fra langpannen på varme tallerkener.

Framgangsmåte Erterstuing :

Legg ertene i bløt natten over.

Hell av vannet. Ha ertene i en kasserolle. Tilsett vann, legg på lokk og kok opp. Kok ertene møre, cirka 1 time.

Sil bort eventuelt overflødig vann. Mos ertene. Smak til med salt, pepper, sukker og smør.

Tips: Hvis erterstuingen blir for bløt, tilsett litt kokte poteter og mos alt sammen. En svett eddik setter en spiss på smaken.

Framgangsmåte Sennepssaus :

Rens og finhakk sjalottløk. Ha olje i kasserollen og frés løken. Tilsett fin og grov sennep og frés det litt til. Ha i fiskekraft og kok til halv mengde.
Tilsett kremfløte og kok til sausen er tykk og jevn. Sil sausen over i en ny kasserolle. Kok opp og smak til med sal, pepper og ravigotte.