Ingredienser
4-5 kg margpiper og oksehaler vann 2 l hvitvin, tørr 1 pose hel svart pepper 2 ss salt 4 hvitløk 5 kepaløk 2 purrer 2 sellerirøtter 4 fennikler 2 persillerøtter 6 gulrøtter et par never frisk timian en liten boks tomatpure hvetemel aluminiumsfolie
Tilberedning
Start med oksehaler og margpiper: kapp så smått som mulig. Dersom du ikke vil ha for mye stekeos inne, kan du grille bena hardt på en utegrill. Det skal være litt brent, men bank av den verste soten. Alternativet inne er å legge folie på stekeplater og grille dette i stekeovnen. Da blir det mer væske og fettet kommer mer med, men det går bra. Følg opp med å kutte grønnsakene i grove terninger, og grill dem suksesivt. Ikke for mye i pannen ad gangen. Ha litt olivenolje over grønnsakene og dryss på litt hvetemel, ta også på noen små klatter tomatpuré. Hvetemelet hjelper på bruningen. Hvitløken kuttes i to på tvers av feddene og slippes i kjelen sammen med timian, salt og pepperkornene. Når alt er brunet og slått over i kjelen skal vinen fylles på og slå så på kaldt friskt vann til dette dekker kraftbena og grønnsakene. Vår variant her er at vi fyller en 30 liters kjele til 25 liter. Denne setts oftest på kok på en avlastningsplate utendørs og vi lar den koke minst 12 timer. Vi venter foreløpig med å skumme, men tilsetter stadig vann for at den ikke skal reduseres for mye. Så kommer den viktige jobben med å fjerne bena og grønnsakene. Vi siler først med grov sil over i bøtter, så videre med fin sikt, og vasker denne stadig da den har en tendens til å tette seg. Kjelen vaskes så og kraften siles tilbake i kjelen. Dersom det er kaldt ute (fin vinteraktivitet), kan man la kraftkjelen stå ute over natten. Dagen etter fjernes fettlokket, og en god del urenheter følger med. Så reduseres kraften til 1/4-1/5 under stadig avskumming. Kjøl ned resultatet, og frys ned i passe porsjoner.

Mer om Mørk storfekraft

Mørk storfekraft er et fremvoksende felt innen kosmologi som har generert mye interesse og oppmerksomhet i det vitenskapelige samfunnet. Det refererer til det teoretiske begrepet brukt for å forklare de ukjente årsakene til den akselererende utvidelsen av universet. Mørk storfekraft er et nøkkelkonsept i studiet av mørk energi og er et aktivt forskningsområde i moderne fysikk og astrofysikk.

En viktig fasett av mørk storfekraft begrepet er at det utfordrer vår forståelse av gravitasjon. I henhold til Einsteins generelle relativitetsteori, bør gravitasjonen forårsaket av tilstedeværelsen av masse og energi føre til at universet enten kollapser på seg selv eller utvider seg i en stadig senkende hastighet. Imidlertid viser observasjoner at universet utvider seg i en akselererende hastighet, en observasjon som ikke er i tråd med den tradisjonelle forståelsen av gravitasjon. Mørk storfekraft er et teoretisk begrep utviklet for å forklare dette fenomenet.

Det er forskjellige teorier som forklarer mørk storfekraft. En teori er at det er en ny type energi som dominerer universet, kjent som kvintessens. Dette er et dynamisk, tidsavhengig felt som påvirker universets utvidelseshastighet. Andre teorier foreslår at mørk storfekraft kan være resultatet av endringer i hvordan gravitasjonen virker over store avstander. Dette ville kreve at Einsteins generelle relativitetsteori må justeres for å inkludere disse effektene.

Forskning på mørk storfekraft er innenfor området for teoretisk fysikk og avhenger i stor grad av kosmologiske observasjoner. Ved å studere det store bildet av universets struktur og utvikling, kan forskere skille mellom ulike teorier om mørk storfekraft. Dette feltet krever også bruk av avanserte datamodeller for å forutsi hvordan universet ville oppføre seg under forskjellige scenarioer.

Til tross for mange utfordringer, er arbeidet med å forstå mørk storfekraft viktig. Å avdekke naturen av mørk storfekraft vil ikke bare forklare universets akselererende utvidelse, men kan også gi innsikt i andre fundamentale fysiske lover. Det kan også være avgjørende for vår forståelse av universets skjebne. På grunn av disse potentielle fordelene fortsetter forskerne å søke etter svar, og mørk storfekraft forblir et kritisk og spennende forskningsområde.