Ingredienser
500 g makaroni 4 ss smør, skåret i små biter en dash tabascosaus 3,5 dl Viking-melk 450 god cheddarost 2 egg, pisket 1 ts sennepspulver (blandet med bittelitt vann) salt og nykvernet pepper
Tilberedning
Forvarm ovnen på 170 grader 1. Kok makaronien i saltet vann til så vidt al dente. 2. Sil av vannet og hell over i en stor ildfast form. 3. Rør i smøret. 4. Ha tabascosaus oppi Viking melken. 5. Behold ca 1 dl Viking-melk og hell resten over i formen med makaronien. 6. Tilsett 3/4 del av osten, eggene og sennep. 7. Bland godt sammen og smak til med salt og pepper. 8. Sett formen inn i ovnen. 9. Ta formen ut av ovnen, tilsett litt mer ost og rør godt hver femte minutt. Tilsett litt Viking-melk etter behov. Total steketid skal være ca 20 minutt. Makaronien skal være varm med en kremaktig konsistens.

Mer om Macaroni & cheese

Macaroni & cheese er en velkjent pastarett med røtter i det britiske kjøkkenet, men det er i USA den virkelig har oppnådd sin ikonstatus som en av landets mest elskede retter. Det som har gjort macaroni & cheese til en universell favoritt over tid, er både dens utrolig enkle forberedelse og det utvilsomt deilige resultatet. Basisen for retten består av makaronipasta blandet med en deilig, kremet ostesaus, vanligvis basert på en blanding av forskjellige typer ost.

I moderne tid har denne tradisjonelle retten gjennomgått en rekke variert tilpasninger. For eksempel kan man finne gourmetvarianter på høy-end-restauranter, der retten er forsterket med ingredienser som sort trøffel, hummer eller eksklusive oster. På den andre siden av spektret er bokser og frosne varianter av macaroni & cheese tilgjengelig for de som trenger en rask lunsj eller snack. Dette gjør macaroni & cheese til en virkelig allsidig matrett som kan stilles hver en smak.

Men det er mer å denne retten enn bare pasta og ostesaus. Mange liker å legge til ekstra ingredienser for å forbedre smaken og tilpasse det etter deres personlige preferanser. En populær tillegg er stekt bacon, noe som gir en fin kontrast til den rike ostesausen med sin salte og sprø tekstur. Grønnsaker som brokkoli eller spinat kan brukes for å legge til farge og næringsinnhold. Topp det hele med litt revet ost og gratiner i ovnen for å få en gyllen og deilig topp.

Et interessant faktum om macaroni & cheese er hvordan det ble et så utbredt fenomen i USA. Faktisk kom rettens popularitet til landet takket være USAs tredje president, Thomas Jefferson. Han falt for denne retten mens han var i Europa og prøvde å gjenskape det hjemme. Etter det ble retten gradvis en komfort-mat favoritt for mange amerikanske husholdninger. Retten har blitt så utrolig populær at det finnes en nasjonal dag dedikert til feiring, kjent som National Macaroni & Cheese Day, som er feiret 14. juli hvert år.

Kort sagt, macaroni & cheese er mer enn bare en middagsrett – det er en kulinarisk tradisjon som har gjort veien fra beskjedne opprinnelser til å bli en internasjonal delikatesse. Det er en rett som appellerer til både barn og voksne, og en som bringer en følelse av nostalgi for mange. Uansett om du foretrekker din macaroni & cheese hjemmelaget med ferske ingredienser, eller rask og enkel fra en boks, er det ingen tvil om at denne retten har sitt sted i hjertene og hjemmene til folk over hele verden.