Ingredienser
2 eggeplommer 1 ss hvitvinseddik 2 ss sitronsaft 1 ts sennep 1 ss kokende vann 3 dl soyaolje salt
Tilberedning
Visp sammen eggeplomme, sitronsaft og eddik. Tilsett en liten dråpe olje, mens du fortsetter å vispe. Visp til all oljen er inkorporert i eggene. Fortsett slik fire – fem ganger til du ser at konsistensen har begynt å endre seg. (Bruk heller litt lang tid, så risikerer du ikke at majonesen skiller seg.) Tilsett en spiseskje kokende vann, visp videre. Ha i litt og litt olje, til all oljen er inkorporert. Smak til med salt og sennep.

Mer om emnet: Majones

Majones er en tykk og kremet saus som er et fast innslag i mange kjøkken over hele verden. Den er særlig populær i Nord-Amerika og Europa, og er ikke til å komme unna i norske kjøleskap heller. Majones har sitt utspring i Frankrike, men har siden spredt seg til forskjellige kulturer med hver sine lokale variasjoner og bruksområder.

Selv om det finnes mange forskjellige typer majones på markedet, lages den grunnleggende oppskriften vanligvis med egg, olje, eddik eller sitronsaft, og ofte noen krydder. Blant krydderne som oftest brukes finner vi sennep, salt og pepper. Denne simpelheten i ingredienser gir majones en smidig og nøytral base som fungerer godt i en rekke forskjellige retter. Majones kan også tilpasses med ulike smakstilsetninger for å passe til forskjellige matretter.

Et viktig aspekt ved majones er dens tekstur. Når råvarene blandes sammen i riktig forhold og styrke, dannes en emulsjon. Dette er en stabil blanding av to væsker som vanligvis ikke blandes sammen, som i dette tilfellet er oljen og eddik eller sitronsaft. Emulsjonen er det som gir majones dens tykke, kremete konsistens.

I Norge er majones ofte brukt som pålegg, først og fremst på matpakken. Det er også en nøkkelingrediens i mange salater, som potetsalat og coleslaw. Men det finnes også lokale variasjoner. I nord er for eksempel rekesalat med majones en populær delikatesse, mens folk på vestlandet kanskje vil vende seg mot sildesalat.

I de senere årene har hjemmelaget majones blitt mer populært. Med enkle ingredienser og riktig utstyr er det relativt enkelt å lage sin egen majones. Fordelen med dette er at man selv kan justere olje, syre og krydder til sin egen smak.

Majones er altså mer enn bare en hvit, kremete saus på en brødskive. Den er en kulinarisk byggestein som finner sin plass i et utall av retter, en smaksforsterker som kan tilpasses ethvert kjøkken.