Makaroni – Pølsegrateng

Ingredienser
# 6 wienerpølser # Pasta (makaroni e.l.) – nok til at en stor ildfast form blir fylt # 3 egg # 3 dl melk # Strøost # Strøkavring # Krydder
Tilberedning
Kok makaronien som det står på pakka. I mellomtiden skjær opp pølsene i tynne skiver (på tvers). Bland alt i en stor ildfast form (den skal helst ikke være så dyp). Pisk eggene og melken sammen i en bolle og hell over makaronien ogh pølsene. Krydre med ditt spesialkrydder (Timian, salt og pepper er veldig godt). Strø over enten strøkavring, masse strøost eller begge deler. Stekes på 200-230° i ca 45 minutter.

Om Makaroni – Pølsegrateng

Makaroni og pølsegrateng er en folkekjær rett, kjent for sin allsidighet og enkelhet. Dette skyldes i stor grad dens allsidige karakter, da ingrediensene i retten kan tilpasses etter familiesmak eller hva som finnes tilgjengelig i kjøkkenet. Det som er sikkert er at gratenger har vært en del av matkulturen i Norge i lang tid, noe som gjør Makaroni – Pølsegrateng til en populære tradisjonsrett.

I utgangspunktet er grunnoppskriften enkel, med makaroni som base og pølser som hovedingrediens. En deilig ostesaus eller béchamelsaus er også en nødvendig komponent, som gir en kremete tekstur og rik smak. Andre ingredienser som løk, paprika eller sopp kan legges til for ekstra smak og tekstur. Det hele toppes med revet ost og stekes i ovnen til den er gyllenbrun og boblende.

Men det som virkelig skiller makaroni – pølsegrateng fra andre retter, er mulighetene for variasjon. Et eksempel er å lage gratengen med forskjellige typer pølser, som grillpølser, wienerpølser eller kanskje en sterk chorizo for et ekstra kick. Selv om makaroni er den mest brukte pastaen i denne retten, kan andre pastatyper som penne eller fusilli også brukes.

I tillegg kan du gi retten din en næringsboost ved å tilsette grønnsaker. En god blanding av grønne erter, gulrøtter og mais gir retten mer farge, smak og næringsverdi. Du kan også tilsette ulike urter som basilikum, oregano eller persille for å gi retten ekstra dybde. Makaroni – pølsegrateng er også en flott måte å bruk opp rester på, uansett om det er kjøtt, grønnsaker eller oster.

Til tross for at retten har svensk opprinnelse, er den blitt en del av norsk matkultur. Takket være sin evne til å varme opp mennesker, er retten svært populær spesielt i vintermånedene. Makaroni-pølsegrateng blir derfor ofte servert med et lett dryss av nykvernet sort pepper og et stenk av varm HP-saus for ekstra hygge.

Det finnes utallige varianter av makaroni – pølsegrateng, hver med sin egen unike vri. Uansett om det er en klassisk makaroni – pølsegrateng eller en mer oppfinnsom variant, er det klart at retten har en spesiell plass i norske kjøkken. Ingen tvil om at denne tradisjonelle retten vil fortsette å begeistre generasjoner av matelskere!.

Legg igjen en kommentar