Ingredienser

2 1/2 dl sushiris
2-3 ss japansk riseddik eller sushieddik
En klype salt
1 ss mirin (japansk søt risvin, men kan sløyfes)

3-4 ark nori (plater av tang)
1 sushirullematte eller tykk aluminiumsfolie

100 g tunfisk, fersk i strimler
100 g laks i strimler
1/4 avokado, fast, moden og delt i to, uten stein og skåret i tynne strimler på langs og penslet lett med sitronsaft
Sesamfrø, ristede

Til servering:
Japansk soyasaus
Lyserød ingefær, syltet
wasabipasta (sterk, grønn pepperrot)

Tilberedning

Ha risen i en sikt og skyll den godt under rennende, kaldt vann til vannet er klart. La risen renne av, la den stå minst 30 min, og ha den så i en kjele.
Hell på vann så det står 2 cm over risen. Legg lokk på og kok opp. Skru ned varmen og la risen småkoke til alt vannet er absorbert, ca 15 min. Trekk kjelen av varmen og ta av lokket. Dekk kjelen med et rent kjøkkenhåndkle og sett på lokket igjen. La risen hvile i 10 min.

Ha den kokte risen i en stor bolle, ikke av metall. (Det kan ha dannet seg en brun skorpe i bunnen av kjelen, bare skrap risen løs fra den.) Tilsett eddik, salt og eventuelt mirin, og bland godt. Vil du ha perfekt, klebrig ris, setter du bollen foran en elektrisk vifte og rører i risen til den er avkjølt.

Lag makirullene. Rist et noriark over en svært lav gassflamme eller på en elektrisk varmeplate noen sek til det er sprøtt. Legg det med den blanke siden ned på matten eller folien. Fukt fingrene og legg en neve ris midt på noriarket, og bre den utover den øverste delen, men la det være igjen en 2 cm bred kant uten ris mot deg. Lag en renne langs risen med knoken.

Legg et par strimler tunfisk, laks og avokado i rennen (ikke fyll i for mye, da får du problemer med å rulle makien sammen). Dryss lett med sesamfrø.

Rull sammen matten eller folien. Begynn med den forreste kanten og rull fra deg, så risen og fyllet blir rullet inn i noriarket. Fukt kanten på noriarket hvis det ikke kleber seg fast med en gang. Legg makirullen med skjøten ned på en fjøl, mens du lager resten av rullene.

Bruk en skarp kniv dyppet i kokende vann, renskjær og kast endene på rullene. Skjær rullene i 1 cm tykke skiver. Servér med soyasaus, lyserød syltet ingefær og wasabi. Makien kan lages flere timer i forveien, pakkes i plastfolie og settes i kjøleskapet frem til servering. Men den bør spises samme dag den er laget.