Det er ingen tvil om at vi har en spesiell matkultur her til lands, og den utmerker oss ganske mye i forhold til andre land. Husk dog at du må ha alt av utstyr før du lager mat, så les gjerne en guide for hvitevarer for ditt kjøkken, så har du alt dekket!

Smalahove

Ok, her er en tradisjonell norsk mat som ikke faller i smak hos alle. Selv i Norge er populariteten i ferd med å dø ut, men det er fortsatt en tradisjonell rett i dette skandinaviske landet.

Smalahove er nøyaktig hva det står på boksen. Halvparten av et sauehode kokes lenge på svak varme før det serveres med grønnsaker og poteter. Hvis du er pysete, kan det være lurt å hoppe over: men de deiligste delene av hodet er helt klart tungen og øyet!

Smalahove har blitt spist i århundrer og oppsto i en tid da det ikke en gang ble ansett for å kaste bort en del av et dyr. Hvis du vil prøve det i Norge nå, er det beste du kan gjøre å ta turen til en liten landsby rundt juletider, hvor du sannsynligvis fortsatt finner den på menyen!

Lapskaus

Norge har hatt glede av lapskaus siden 1800-tallet (selv om den faktisk kom fra Tyskland), og som norsk mat går, er den litt mer mainstream enn et sauehode. Du finner lapskaus servert i hjem over hele landet hele året, og det er et solid måltid som absolutt holder kulden i sjakk.

Den tradisjonelle lapskausen er laget med storfekjøtt, sammen med grønnsaker som purre, poteter, kålrot og gulrøtter. Disse tilsettes alle i en kjele for å lage en varm, deilig gryterett. Vi anbefaler den mørke varianten av lapskaus som er laget med en brun saus (brun saus, en type saus) base for ekstra smak. Denne oppskriften er enkel å lage og deilig!

Kjøttkaker

Hvordan kunne vi snakke om maten i Norge uten å nevne kjøttkaker? Skandinavia som helhet er verdenskjent for sine smakfulle kjøttboller, noe enhver tur til Ikea vil bevise!

Kjøttkaker er imidlertid Norges egen versjon av kjøttbollen. Den er laget med kjøttdeig og krydder, som ingefær, pepper og muskat, og gir den en lignende smak som Medisterkaker. Det er en klassiker som alle nordmenn lengter etter når de er i utlandet, og de er akkurat så deilige som de høres ut!

Trollkrèm – Tranebærkrem

Norges myte om troll er en som har en lang og berømt historie, og den er fortsatt levende i dag. Gå inn i en hvilken som helst norsk suvenirbutikk, og du vil finne rad på rad med troll-temaer klare for deg å ta med hjem! Barn blir ofte fortalt historier om trollene også, og det er en stor del av kulturen deres.

Det gjør Trollkrem til en veldig kulturell dessert. Litt mykere enn marengs, den er laget av pisket eggehvite, sukker, vaniljesukker og tyttebær. Bærene gir den en nydelig lilla farge som gjør en ekte showstopper på et bord, perfekt for å imponere gjester på ditt neste middagsselskap.