Minestronesuppe ala gjøvik

Ingredienser
100-200g bacon i terninger 1 fedd hvitløk presset 1 stor løk finhakket 1-2 skalker hodekål 4-5 poteter i terninger 2 gulerøtter i strimler 100g spagetti aspargesbønner delt i to 1-2 tomater 2,5 l kraft salt og pepper persille hvis ønskelig
Tilberedning
Surr bacon gyllent i en kjele. Tilsett hvitløken og løken og la det surre på middels varme noen minutter. Pass på at hvitløken ikke blir brent. Tilsett grønnsakene og kraften. La det koke i ca. 10 minutter. Brekk spagettien i biter og ha den oppi. Flå tomatene og hakk dem opp før de tilsettes i suppen. La det koke til alt er mørt. Smak til med salt og pepper eller et annet krydder hvis du ønsker. Serveres med varme baguetter med eller uten hvitløksbrød. Man kan også legge en skive brød med revet ost i hver tallerken før suppen øses over.

Mer om Minestronesuppe ala gjøvik

Minestronesuppe er en kjent og elsket rett fra Italia, men har du hørt om Minestronesuppe ala Gjøvik? Navnet kan kanskje høres litt nyskapende ut, men det er veletablert i det kulinariske landskapet i Gjøvik. Gjøvik, som ligger ved bredden av Mjøsa, har verdens nordligste Minestronesuppe.

Noe av det spesielle med Minestronesuppe ala Gjøvik er dens velbalanserte blanding av lokale og italienske ingredienser. Tradisjonelt brukes grønnsaker som er tilgjengelige i sesong og lokal kulturmat som for eksempel fersk fisk fra Mjøsa, høstens svamper og vinterrøtter. På denne måten beholder suppen sin italienske karakter og dybde, men får også en nordisk vri ved å styrke de lokale råvarene fra Gjøvik regionen.

Italienske minestronesupper har ofte pasta, men i Gjøvik-varianten byttes den ofte ut med byggryn, et tradisjonelt norsk kornprodukt som er kjent for sin robuste smak og tekstur. Det viktigste elementet i denne suppen er imidlertid buljongen. Selv om den originale italienske versjonen bruker grønnsaksbuljong, er den vanlige metoden i Gjøvik å blande kyllingbuljong med fiskebuljong. Kyllingbuljong leverer dybde og rikdom, mens fiskebuljong gir en lett søthet og havsmak som er med på å realisere et unikt smaksprofil .

Et annet viktig aspekt av Minestronesuppe ala Gjøvik ligger i bruken av urter. Friske urter som persille, dill og timian er ofte inkludert, og gir suppen en ekstra dimensjon av fordypning og friskhet. Når det er sagt, er bruken av disse urtene sesongbaserte og blekksprut kan ofte bli tilsatt for en enda større og bredere smakeupplevelse, eller for å imøtekomme de spesielle dietter og preferanser blant lokalbefolkningen og besøkende.

Minestronesuppe ala Gjøvik er virkelig en skål full av komfort og smak. Det er et eksempel på hvordan tradisjonelt kjøkken kan tilpasses lokale smaker og ressurser, samtidig som den respekterer røttene sine. Og selv om det kan variere litt i henhold til sesongen og tilgjengelige råvarer, beholder hver utgave av denne oppskriften sin kjærlighet til smakrike og næringsrike ingredienser. Prøv en bolle neste gang du besøker Gjøvik, og opplev den unike blandingen av italiensk tradisjon og norsk innovasjon.

Til slutt, nesten som en dessert, er det verdt å nevne at Minestronesuppe ala Gjøvik ofte serveres med et innslag av lokale oster og hjemmelaget surdeigsbrød for å komplettere opplevelsen. Og hvis du er heldig nok til å være der når det er friske bær i sesong, må du ikke glemme å prøve den berømte Gjøvik-bærpaien for en fullendt matopplevelse.

Legg igjen en kommentar