Ingredienser
200 g tørket blandet frukt eller tørkede aprikoser 1 1/4 liter vann 2 ss sukker 1 1/2 ss potetemel + litt vann
Tilberedning
Skyll frukten. Legg den et par timer i kaldt vann. Kok frukten mør i bløtleggingsvannet, bruk svak varme, 10-15 minutter. Ha lokk på kasserollen. Tilsett sukker. Rør potetmelet ut i litt kaldt vann. Trekk kasserollen fra varmen og hell jevningen i suppen under omrøring. Gi suppen et oppkok og ta kasserollen av platen. Server suppen lunken eller kald.

Mer om Mormors fruktsuppe

Mormors fruktsuppe har en ‘lus’ og kulturrik tradisjon i norsk matlagning som en varm og tilfredstillende dessert, men det den virkelige historien går mye dypere enn dette. Denne deilige retten har vært et populært valg i norske hjem i flere generasjoner og har en unik tilstedeværelse innenfor nordisk gastronomi. Selv om det er mange variasjoner av oppskrifter, viser de alle essensen av denne populære norske skålen, som kombinerer kvaliteten av frukt med rikdommen av en fyldig suppe.

Fra en historisk vinkel, har flere hundre år gamle nordiske kokebøker versjoner av mormors fruktsuppe, noe som antyder at denne delikatessen har dype røtter i regionens kulinariske arv. Opprinnelig ble fruktsuppe laget som en naturlig måte å bevare frukt på kjøligere dager, og den ble ofte brukt som en del av høst- og vinterfestivaler. For mange skåler var en variant av fruktsuppe det sentrale punktet i tradisjonelle norske feiringer, inkludert jul.

Når det gjelder ingrediensene til mormors fruktsuppe, spenner de over et bredt spekter av frukter, både moderne og tradisjonelle. Epler, pærer, plommer, fersken og rosiner er noen av de mest brukte fruktene i mormors fruktsuppe, selv om oppskriften kan tilpasses i henhold til sesongens frukt eller individuelle preferanser. Noen moderne versjoner inkluderer også mer eksotiske frukter som mango eller papaya.

Kokeprosessen til mormors fruktsuppe kan variere, men grunntanken er at frukten er skåret i mindre biter og deretter kokt til den er myk, men ikke moset. Deretter tilsettes en søtningsmiddel, som oftest hvitt sukker, men honning eller lønnesirup kan også brukes. Deretter kan du blande i stivelse som potetmel for å gi den mer kropp og tykkelse. Av og til kan suppen bli spiced opp med kanel eller muskat for en ekstra varme.

Tradisjonelt serveres mormors fruktsuppe varm med et dryss av kanel, men dagens serveringsmetoder er varierte. Noen liker den best kald, noen serverer den med en stor skje lokal rømme, mens andre foretrekker å servere den på siden av en hovedrett som en søt og deilig siderett. Uansett er mormors fruktsuppe en vidunderlig påminnelse om barndom, familie og tradisjon.

Avslutningsvis er mormors fruktsuppe en håndgripelig del av norsk kulinarisk arv, som fortsetter å bli elsket og nytes av mange generasjoner. Dess historie og rikdom i tradisjon, sammen med dets ubestridelige deilighet, gjør det til en tidløs skatt på det norske bordet. Den kan være enkel, men dens evne til å bringe et smil på ansiktet ditt med hver bit er unektelig mormors fruktsuppe på sitt beste.