Mer om Moules frites
«Moules Frites» er et nasjonalt belgisk rett som består av blåskjell og pommes frites. Retten er svært populær i Belgia og Frankrike, og den begynner gradvis å få fotfeste i det norske markedet. Med sin enkelhet, smaksfulle ingrediensene og sitt elegante utseende, er det ikke vanskelig å se hvorfor denne retten er så godt likt.
Tradisjonelt sett er Moules Frites en sommerrett som stammer fra områder langs kanalen mellom Belgia og Nederland, hvor blåskjell er i sesong. Imidlertid har denne retten krysset de geografiske grensene og blitt et ikon for belgisk gastronomi. Retten ble for første gang dokumentert på 1800-tallet, og siden den gang har den holdt sin posisjon som en symbolrett for Belgia.
Moules Frites er en rett lagd på en enkel måte. Blåskjellene dampes ofte i en kjele sammen med grønnsaker som løk, selleri og persille samt hvitvin, øl eller vann. Deretter serveres skjellene med pommes frites – belgiske fries, som er litt tykkere enn de typiske amerikanske friesene. En annen måte å forberede retten på er å steke skjellene i et fjell av kryddersmør før de stekes i ovnen, noe som gir en rik, luksuriøst smak.
Selv om Moules Frites hovedsakelig er en enkel kombinasjon av blåskjell og pommes frites, kan det være variasjoner. Noen setter pris på å tilføre retten ekstra smak ved å bruke krydder som hvitløk, timian eller laurbærblad. Andre foretrekker å servere blåskjellene dampet i hvitvin med en kremet hvitløkssaus ved siden av pommes frites. Uansett hvilken tilberedningsmetode eller variasjon du velger, inneholder retten alltid de grunnleggende ingrediensene: blåskjell og pommes frites.
I Norge har blåskjell en lang historie og er en viktig del av det norske kjøkkenet. Derfor er det ingen overraskelse at Moules Frites har blitt populær blant nordmenn. Variasjonene av retten som blir servert i Norge kan variere noe fra de belgiske, men grunnideen er den samme. Her er norske blåskjell vanligvis dampet i hvitvin, men det er også vanlig å se retten servert med norske pommes frites laget av lokalproduserte poteter.
Moules Frites appellerer ikke bare til gane, men også til øyet. Med blåskjellene som ypper til kullsyre, ser dette måltidet ut til å være en fullverdig gastronomisk opplevelse. For mange nordmenn er Moules Frites blitt synonymt med avslappede sommerkvelder med god mat og godt selskap. Med sin enkelhet og sin lystbetonte atmosfære fortsetter Moules Frites å være en utfordrende konkurrent i det norske kulinariske landskapet.