Ingredienser
200 gr. nøtter, hakket 100 gr. brødsmuler 1 løk, hakket 2 hvitløksfedd, hakket 1 ss. olje 2 ss. soyamel 1 ts. krydderblanding 1 ts. grønnsaksbuljong 1 1/2 dl. kokende vann salt og pepper
Tilberedning
Stek løk og hvitløk i olje til de blir myke. Hell blandingen over i en bolle. Bland inn resten av ingrediensene. Smør en stekeform og hell i blandingen. Dekk over med folie og stek ved 180 grader i en time.

Mer om emnet: Nøttestek

«Nøttestek» er en type alternativ til kjøtt som ofte brukes i vegetariske eller veganske retter, og som hovedkomponent bruker man vanligvis en blanding av ulike nøtter. Lekkasjen kan for eksempel omfatte valnøtter, peanøtter, pistasjnøtter, mandler og cashewnøtter. Noen ganger tilsetter man også frø, som for eksempel linfrø, solsikkefrø eller gresskarkjerner.

Selv om det generelle konseptet for nøttestek varierer fra kjøkken til kjøkken, har den alltid et høyt proteininnhold takket være de næringsrike nøttene. Det er også typisk å inkludere et utvalg av grønnsaker i nøttesteken for ekstra smak og næringsstoffer. Dette kan inkludere løk, hvitløk, gulrøtter, selleri og kanskje enda litt spinat. For å binde ingrediensene sammen og gi steken en fastere tekstur, kan man også bruke ingredienser som brødsmuler, havregryn, egg (eller et vegansk alternativ til egg, som linfrø eller chiafrø) og ulike urter og krydder.

Tradisjonelt serveres nøttestek med typiske tilbehør som man også ville ha servert til en ikke-vegetarisk stek, som for eksempel poteter, grønnsaker og saus. Det er imidlertid ingen faste regler for hvordan man skal servere den, og den kan lett tilpasses forskjellige dietter og retter.

Når det kommer til tilberedning, er nøttestek ganske lettvint å lage. Først må du hakke og steke grønnsakene, og deretter hakke nøttene. Disse blandes sammen med eventuelle bindemidler du har valgt, og formes deretter til en stek. Til slutt stekes hele blandingen i ovnen – dette lar smakene blande seg godt, og gir steken en fin, gylden skorpe.

Til tross for sin enkelhet, er det viktig å merke seg at alle nøttene i en nøttestek skal være godt tilberedt før de spises. Dette skyldes at rå nøtter kan inneholde fytinsyre, som kan hemme opptaket av visse næringsstoffer i kroppen. Dersom du har en allergi mot visse nøtter, kan du enkelt erstatte dem med andre nøtter eller frø i oppskriften. Hvis du er allergisk mot alle nøtter, kan du prøve å lage en stek basert på frø eller legumene isteden.