2 dl brun ris (eventuelt basmati-ris)
4 dl vann
3 soyabuljongterninger (helsekost)
2 små laurbærblader
1/8 ts pepper
1/8 ts kajennepepper
3 poteter
250 g nøtter
6-8 ss melk (gjerne soyamelk, obs: uten tilsatt sukker)
kavringstrø (eller tørre brødsmuler)
evt litt smør
1-2 tomater
Hell risen i en bolle og skyll den i mange vann helt til skyllevannet er klart, eller la vannet stå og renne oppi bollen eller kasserollen (fjerner løst mel som gjør risen klebrig). Kok ris i vann tilsatt buljong, laurbærblader og pepper. Det skal være smak på risen, og den skal være tørr når den er ferdig. Kok poteter i lettsaltet vann, mos potetene og rør i ca halvparten av melken til potetstappe. Finmal nøttene, gjerne hasselnøtter. Bland ris, potetstappe og nøtter. Massen skal være fast.
Massen fylles i smurte brødformer. Hell litt melk over som synker ned, strø kavringstrø på toppen. Noen smørklatter kan legges over før steking så skorpen ikke blir for tørr. Stekes ved 200C i 45 minutter nederst i ovnen. Før servering, pynt med tomatskiver eller liknende. Kan serveres med brekkbønner, aspargesstuing og poteter, eller sjampinjongstuing, poteter og salat.
Om Nøttestek
Nøttestek er en utrolig smaksrik rett som i stor grad har fått mest oppmerksomhet i vegetarianer- og veganersamfunnet på grunn av sin høye næringsverdi og plantebaserte sammensetning. Men, denne retten begynner å tiltrekke seg en bredere målgruppe på grunn av dens rike smaksprofil og sunne egenskaper. Den består hovedsakelig av ulike typer knuste nøtter, som blant annet valnøtter, mandler, cashewnøtter og hasselnøtter, som alle har høye nivåer av essensielle næringsstoffer som proteiner, fiber, og helsebringende fettstoffer.
Men, selve essensen av nøttestek ligger ikke kun i nøttene. Det er også en miks av en rekke ingredienser som gir forskjellige lag av smaker – grønnsaker, urter, og krydder er ofte inkludert i oppskriften. Dette gir retten en intens, men likevel balansert smak som kan tilfredsstille selv den mest kresne gane. Noen oppskrifter inkluderer til og med søte ingredienser som tørket frukt eller sirup for å tilby en unik kontrast som virkelig løfter smaken.
Når det kommer til tilberedningstid, kan nøttestek ta litt tid å lage. Men tro meg, anstrengelsen er verdt det. Etter at alle ingrediensene har blitt hakket, blandet, og formet til en stek, må det bakes i ovnen til det blir en gylden brun farge. Resultatet er en saftig, kremet indre med en deilig sprø ytre – en perfekt kombinasjon av teksturer som virkelig gjør denne retten spesiell.
Dessuten gjør nøttestek seg utmerket som en hovedrett ved spesielle anledninger. Den rike og fyldige smaken, sammen med det innbydende utseendet, gjør den perfekt for festlige middager, som jul eller Thanksgiving. Dette er en rett som ikke bare er sunn og næringsrik, men også ekstremt velsmakende og tiltalende å se på. Med riktig tilbehør, som for eksempel ovnstekte grønnsaker, potetmos, eller en fyldig saus, er jeg sikker på at nøttestek vil bli en hit på middagsbordet.
Til slutt, det er verdt å merke seg at mens nøttestek er tradisjonelt ansett som en vegetarisk eller vegansk rett, er den langt fra begrenset til disse diettene. Med sin rike smak og tilfredsstillende tekstur, er denne retten en god måte for alle å inkludere mer plantebasert mat i deres kosthold. Dessuten gjør det allsidige sammensetningen det mulig for enhver å eksperimentere og tilpasse oppskriften etter eget ønske. Med nøttestek er mulighetene nærmest uendelige!.
her kan de som aldri har laget nøttestek virkelig få det til.
veldig godt beskrevet fremgangsmåte!
Tusen takk!