Ingredienser:
1 kg kjøtt fra orrfugl 200 g lettsaltet flesk smør til bruning 1 løk 1 liten boks tomatpuré 1 ss honning 2 ss balsamico 1 liten purre 2 gulrøtter 1/2 sellerirot 5 knuste einebær 1 ts knust svart pepper 1/4 ts nellik 1 laurbærblad 7 dl kraft 3 dl seterrømme 2 ss hvetemel utrørt i litt fløte 100 g skogsopp persille

Fremgangsmåte:
Start med å dele kjøttet i stykker. Kutt flesk i små terninger, vask og rens grønnsakene for så å kutte også dem i terninger. Løken renses og kuttes i båter. Brun kjøttstykkene sammen med flesket i en gryte. Tilsett løk, og surr sammen i ett minutt. Ha i tomatpuré, eddik og honning. Tilsett grønnsakene og slå over kraft til alt sammen er så vidt dekket. Tilsett krydderet og rømme. Pepperen bør være grovknust i en morter eller liknende. Kok forsiktig under lokk til kjøttet er mørt, 45-60 minutter. Tilsett det utrørte hvetemelet og kok ca 5 minutter til for å få vekk den litt tunge melsmaken. Strø over stekt sopp og persille før servering. Server en luftig og god potetpuré til, som absorberer den gode sausen.

Porsjoner: 4 porsjoner

Mer om emnet: Orrfugl-gryte

Orrfugl-gryte er en tradisjonell norsk rett som er veldig populær blant jaktentusiaster og matkjennere. Selv om denne retten er laget av orrfugl, et fugleart vanligvis funnet i Skandinavia, er det mulig å tilpasse oppskriften og bruke forskjellige typer fjærkre.

Orrfuglens kjøtt er kjent for sin unike, rike og litt spillaktige smak. Denne spesielle smaken gir en distinkt dybde til gryten som er vanskelig å gjenskape med andre fuglevarianter. Kjøttet er også naturlig lite i fett, noe som gjør denne retten til et sunnere alternativ til andre gryter.

En ting du bør vite om orrfugl-gryte er at det krever tålmodighet å tilberede. Først må fuglen marinere i flere timer, noen ganger over natten, for å gi kjøttet tid til å mykne og absorbere smakene fra krydder og urter. Deretter kokes gryten sakte over lav varme, noe som gir de forskjellige ingrediensene tid til å blandes godt sammen.

Orrfugl-gryte er vanligvis tilberedt med en rekke grønnsaker, inkludert gulrøtter, selleri og poteter. I tillegg kan man også tilsette ulike urter og krydder etter egen smak. Noen foretrekker også å tilsette litt vin eller øl i gryten for ekstra smak og dybde.

Til slutt serveres orrfugl-gryte ofte med flatbrød eller potet, hvilket gjør det til en mettende og tilfredsstillende rett. Uansett om du er en jaktfantast eller bare en matelsker, er orrfugl-gryte absolutt verdt å prøve. Den kombinerer det beste av norske tradisjoner: enkelhet, naturlighet og en dyp kjærlighet til mat.