Ingredienser
380 g Gräddost 150 g Royal Blue 250 g Ridder 125 g Snøfrisk Dill 250 g Jarlsberg Tilbehør: Eple, druer, stilkselleri, reddiker, gul paprika, noen grønne salatblader.
Tilberedning
Velg et nøytralt fat, gjerne tre eller glass. Legg eplet på salatbladene midt på fatet. Eplet bør skjærest etter hvert som man forsyner seg. Skjære ostene i skiver/vifter og legg dem i felt. Legg på resten av ostene, men har fremdeles plass til frukt og dgrønnsaker. Legg så på frukt og grønnsaker etter årstid og pris. Anretningen får rene, fine linjer når frukt og grønnsaker samles i grupper. Da ser fatet pent ut selv etter at gjestene har begynt å forsyne seg. Brød, kjeks og smør er godt tilbehør.

Mer om Ostefat

Et ostefat er en type serveringsfat som er spesielt designet for å presentere og servere et utvalg av forskjellige ostetyper. Det er et populært tilskudd til mange mat- og vinsamlinger og er ofte høydepunktet på mange sosiale samlinger. Ostefat kommer i en rekke stiler, materialer og størrelser, noe som gjør det enkelt for enhver ostelsker å finne noe som passer akkurat deres behov.

Selv om mange tenker på et ostefat som et enkelt fat som holder ost, finnes det mange forskjellige typer ostefat. Enkelte ostefat har kantete kuttflater og spor for å holde skiver av ost, mens andre kan ha inngraverte design, tynne skaft eller stativ for å løfte fatet av bordflaten. De kan også komme med mange forskjellige tilbehør, som skjæresett, ostemarkører, og til og med små keramiske figurer for å vise frem de forskjellige ostene.

Materialene som brukes til å lage ostefat kan også variere sterkt. Tradisjonelt ble ostefat ofte lagd av tre, på grunn av treets naturlige evne til å bevare fuktighet og forhindre at osten tørker ut. Men i dag finnes det ostefat laget av alt fra rustfritt stål og glass til marmor og keramikk. Faktisk er keramikk-ostefat blitt mer og mer populære på grunn av deres holdbarhet og evne til å holde osten kjølig.

En viktig ting å huske på når du bruker et ostefat er at forskjellige oster bør serveres på forskjellige temperaturer for å oppnå deres optimale smak. For eksempel, hard ost som cheddar og gouda bør serveres kald, mens myk ost som brie og camembert bør serveres ved romtemperatur. Å ha et fat som kan tilpasse seg disse forskjellene er essensielt for enhver ostelsker.

Til slutt, mens mange av oss er vant til å se ostefat på sosiale sammenkomster, er de også veldig praktiske i hverdagen. Et godt ostefat kan ikke bare holde osten frisk og velsmakende, men det kan også hjelpe til å arrangere ost på en attraktiv og innbydende måte. Enten det er en uformell middag hjemme eller en storslått vin- og ostefest, har et ostefat absolutt sin plass på bordet.

Ostefat er altså et flott tillegg til ethvert kjøkken, og de gir en utmerket måte å servere og nyte forskjellige typer ost på. Med et rikt utvalg av stiler, materialer og tilbehør tilgjengelig, er det nå enklere enn noensinne å finne det perfekte ostefatet for enhver situasjon.