Ingredienser: * 225 g havrekjeks * 100 g usaltet smør * 0,5 dl sukker * 0,75 ts kanel * 700 g kremost naturell, romtemperert * 1,25 dl sukker * 0,5 stk vaniljestang * 4 stk egg * 1 stk sitron, finrevet skall av (kun det gule) * 5 dl crème fraîche eller seterrømme * 0,5 stk vaniljestang * 1 dl sukker
Fremgangsmåte: Knus kjeksen til bunnen og bland med smeltet smør, sukker og kanel. Ha blandingen i en springform, 22 cm. Press massen godt ned mot bunnen og ut i kantene. Sett formen i kjøleskapet mens du lager fyllet. Varm stekeovnen til 175 ºC. Bland sammen myk kremost, sukker, frø fra vaniljestang, eggene og halvparten av det revne sitronskallet. Bland til en glatt masse. Hell røren i formen med den avkjølte bunnen og stek i varm stekeovn i 50-60 min, ostekaken skal forsatt være «skjelven» når den tas ut av stekeovnen (la stekeovnen fortsatt stå på). Sett ostekaken til avkjøling på en rist i ca 15 min. Bland sammen rømme/crème fraiche og sukker, resten av sitronskallet og skrap ut frøene av vaniljestangen. Fordel blandingen over den avkjølte ostekaken i springformen. Sett tilbake i stekeovnen i ca 12 min til den er blank og fast. Avkjøl, dekk med folie og la ostekaken stå i kjøleskapet minst 8 timer før den serveres. Server med friske bær/frukt eller en bærsaus.
Mer om Ostekake fra New York
Ostekake fra New York – et kulinarisk høydepunkt fra «The Big Apple» – er mer enn bare en søt fristelse. Det er en kulinarisk legende som handler om tradisjon, innovasjon og en iboende kjærlighet til kvalitetsingredienser. New York-ostekake skiller seg ut med sin særegne kremete konsistens og en delikat, men likevel rik smak, fremkalt av en blanding av fløteost, sukker, egg og vanilje.
Det er noen ting som utgjør en autentisk New York-ostekake. Først og fremst inneholder den hovedsakelig fløteost, i motsetning til versjonene fra andre regioner som ofte baserer seg på ricotta eller cottage cheese. Den har også en tung, rik tekstur som gjør at den kan stå for seg selv uten behov for frukt- eller bærfyll. Bunnen er vanligvis laget av knuste kjeks, ofte graham crackers eller digestive kjeks, blandet med smør.
Opprinnelsen til denne populære desserten kan spores tilbake til 1900-tallets New York, da flere jødiske bakerier begynte å eksperimentere med forskjellige oppskrifter. En skulle tro at New York-ostekaken ville ha vært statisk siden da, men det stemmer ikke. Bakerier og restauranter fortsetter å utvikle og fornye den tradisjonelle oppskriften.
Den mest kjente fornyeren av New York-Stil ostekake er kanskje Eli Zabar, eier av E.A.T., Zabar’s og Eli’s Manhattan i New York City. I stedet for å stikke til den opprinnelige oppskriften, moderniserte Zabar ved å bruke høy kvalitet fløteost og mindre sukker. Resultatet er en forfinede ostekake som blir kjennetegnet av sin kremete tekstur og en blanding av søte og syrlige smaker.
Ostekake fra New York har gjort en lang reise, fra de jødiske bakeriene på Manhattan til å bli en yndet dessert over hele verden. Uansett hvilke variasjoner og tilpasninger den gjennomgår, hva stort sett er konstant er dybden og kremigheten i tekstur og smak. Med hver bit av denne uforlignelige desserten, kan man smake på litt av New Yorks rike kulturarv og kulinariske oppfinnsomhet.