Ingredienser
350 g hvetemel 175 g margarin eller smør 1 knivsodd salt ½ dl kaldt vann FYLL: 300 g kokt brissel 150 g sjampinjong 1 stor løk SAUS: 30 g margarin eller smør 1 ½ ss hvetemel 2 dl kraft (evt brisselkraft) 3 eggeplommer salt pepper
Tilberedning
Start med paideigen: Hakk mel og smør sammen, tilsett salt og vann og elt deigen hurtig sammen. La den stå kaldt i 30 minutter i kjøleskapet. Kok brislene 20-25 minutter i lettsaltet vann, fjern hinner og avkjøl dem under lett press, for eksempel mellom to tallerkener. Skjær brislene i terninger, gjør soppen i stand og fres begge deler sammen med finhakket løk i 7-8 minutter. Kle en paiform eller annen ildfast form i bunnen og et stykke opp på sidene med 2/3 av paideigen og ha deretter i stuingen, som lages slik: Smelt smøret i en gryte, rør først i melet og deretter kraften. Smak til med salt og pepper og la dem koke noen minutter. Rør i eggeplommene, én om gangen, etter at gryten er tatt av varmen. Tilsett blandingen av brissel, sopp og løk, og fordel så denne stuingen i formen. Kjevl resten av paideigen ut til et lokk som legges over innholdet i formen og klemmes godt sammen i kantene. Prikk hull på lokket med en gaffel og stek retten i stekeovnen ved 200-225 C i ca 30 minutter. Server straks.

Mer om Pai med brisler og sjampinjong

Pai med brisler og sjampinjong er en dyp duftende dekadent måltid som er rimelig enkel å tilberede, men som bringer en raffinert fransk eleganse til ethvert måltid. Brisler er en type kutt fra kalv eller lam, ofte veldig kjøttfulle og smaksrike. Sammen med sjampinjong, tilbyr denne paien en deilig smaksopplevelse som kombinerer det jordnære med det rike.

Først og fremst, la oss belyse det ukjente for noen, nemlig brisler. Det er en utrolig delikat del av kjøttet som kommer fra kalvens hals- og lungeregion. Det kan kreve litt forberedelse, men er vel verdt innsatsen, da det gir et ekstremt mørt stykke kjøtt med delikat smak. For å forberede brisler, må de først bløtlegges i vann for å trekke ut blodet, og deretter skal de langsomt kokes for å gjøre dem betydelig mørere.

Når det gjelder tilberedning av paien, er startpunktet en god paideig. Du vil også få best resultat ved å forsteke bunnen litt før du legger i fyllet, for å unngå en bløt bunn. Deretter skal brisler og sjampinjonger stekes sammen med litt løk, hvitløk og urter som rosmarin og timian for å gi et lag smak og aroma. Sjampinjongene er viktige å steke godt, da de slipper ut mye fuktighet. Hvis du ikke steker de godt nok, vil paien bli bløt og fungere mindre godt.

Etter denne prosessen, kan du fylle opp paiformen med blandingen av brisler og sjampinjong, toppet med en rikelig mengde fløte og revet ost. Det siste laget blir resten av paideigen, som skal legges på toppen av blandingen og pinches sammen med kanten for å lage en forsegling. Deretter skal paien stekes i ovnen på middels varme til den er gyllen og sprø.

Paien med brisler og sjampinjong kan serveres med en frisk salat for å balansere det rike og smakfulle i paien. Du kan også tilsette et glass rødvin for å komplementere smaken. Det er en rett som er perfekt for rolige middager, men som også kan imponere gjester på en middagsfest.

På tross av at pai krever litt forberedelse, er resultatet en varm og innbydende rett som er rik på tekstur, smak og visuell appell. Dette er en typisk fransk oppskrift, som gir deg en deilig variasjon til den tradisjonelle kylling- eller kjøttpaien. Med sin kombinasjon av mørt kjøtt og jordnære sopp, er pai med brisler og sjampinjong utvilsomt en opplevelse du vil nyte.