Ingredienser
Ca. 6 tjukke skiver loff av middelhavstypen i store terninger, tørkes i ovnen (150 grader varmluft i en halvtime). En halv kg tomater, en halv agurk og en gul paprika i terninger, en finhakket løk og et finhakket hvitløkfedd, litt hakket rucola og persille og noen ss kapers. Dressing av 6 ss olivenolje, 2 ss balsamico, salt og pepper.
Tilberedning
Vend salaten godt sammen, den bør stå og trekke en times tid, og den blir bedre jo bedre olje og eddik man har.

Mer om emnet: Panzanella – italiensk brødsalat

Panzanella er en tradisjonell italiensk rett som opprinnelig kommer fra regionen Toscana. Denne salaten er en ekte hyllest til det enkle og ærlige italienske kjøkkenet, og er en perfekt kombinasjon av smaker, farger og deilige teksturer. Det er en herlig måte å utnytte gammelt brød på og samtidig nyte friske, modige ingredienser.

Den tradisjonelle panzanellasalaten består hovedsakelig av gammelt brød og tomater, men over århundrene har mange variasjoner blitt lagt til. Lite er kjent om den eksakte opprinnelsen til denne retten, men det antas at den har røtter fra middelalderen da toskanske bønder brukte brødsmuler og rå grønnsaker til å lage en enkel og næringsrik rett. Nøytaliteten av dagsgammelt brød kombinert med den livlige syrligheten fra friske tomater skapte en fantastisk smakssammensetning.

Hovedingrediensen i panzanella er brød, helst et par dager gammelt. Før i tiden ble brødet skåret i skiver, bløtlagt i vann og deretter vrengt for å fjerne overflødig væske. I dag ristes ofte brødet i ovnen for å gi en mer knasende tekstur som står i kontrast til de myke tomatene og andre grønnsaker. Tomatene skal være saftige og søte, og gjerne av flere ulike typer for variasjon i smak og tekstur. Andre viktige ingredienser er rødløk, basilikum og extra virgin olivenolje.

En viktig detalj i tilberedelsen av panzanella er rekkefølgen ingrediensene blandes i. Tomater, løk og basilikum blandes først med eddik og olivenolje. Deretter tilsettes brød, og alt blandes godt sammen. Dette gir brødet tid til å absorbere de herlige smakene fra dressingen og tomatene.

Til tross for sin enkelhet, er panzanella et utmerket eksempel på hvordan italienerne er mesterlige til å lage fantastisk mat med fokus på ferske, lokale råvarer. Det er en solfylt, herlig saftig salat som er ferdig på et blunk og som tilfredstiller selv den mest kresne gane. Panzanella er et uttrykk for italiensk gastronomi på sitt enkleste og beste.