Ingredienser
Paibunn: 150 g (3 dl) hvetemel 75 g (5 ss) smør 1 eggeplomme 1 ss fløte 1 ss kaldt vann Pecannøttfyll: 2 dl brunt sukker 2 dl finhakkede pecannøtter eller valnøtter 1 egg 1 ss smør 1 ts vaniljesukker litt salt evt. melis
Tilberedning
Smuldre mel og smør. Ha i fløte, vann og lett vispet egg. Arbeid deigen lett sammen uten at den blir seig. La deigen stå litt kaldt. Kjevle ut deigen til en 2 mm tykk leiv. Stikk ut sirkler med en kopp som er noe større enn formene (f.eks. sandkakeformer), og kle formene med deig. Stikk litt med en gaffel i deigen, slik at den ikke hever seg for mye under steking. Stek paibunnene ved 200°C i 10-12 minutter og avkjøl. Rør godt sammen alle ingrediensene, og fyll det 3/4 fullt i tartelettene. Stek ved 180 °C i 20 minutter. Sikt eventuelt over melis før servering.

Mer om Pecan Pie – små pecannøttpaier

Pecan Pie, eller pecannøttpai, er en av de mest elskede dessertene som opprinnelig stammer fra Sør-USA, men har i løpet av de siste tiårene funnet sin vei til europeiske kjøkken og norske hjerter. Den er kjent for sin unike smakssammensetning, hvor en søt sirupaktig base kontraster symfonisk med det sprø og nøtteaktige preget av pecannøtter. Hva som er spesielt med denne paien i Norge er serveringstilen – pecannøttpai serveres vanligvis som små paier, eller tartletter, i stedet for en stor pai.

En grunn til at disse små paier er populære, er den praktiske serveringsstørrelsen. Små pecannøttpaier er ideelle for servering i selskaper eller på høytidelige anledninger, hvor hver gjest kan nyte sin egen lille pai. Videre tillater det lille formatet kakerne å bli lett transportert uten å bli skadet, noe som gjør dem til et utmerket valg for piknik eller for å gi som en gave.

En annen fordel med små pecannøttpaier er at de er ideelle for porsjonskontroll. Med en stor pai kan det være fristende å overspise, men med små paier kan man lettere kontrollere mengden man spiser. De er dessuten perfekte for de som bare vil ha en liten søtbit og ikke en stor slice av pai.

For å forberede disse delikate paiene starter du vanligvis med å lage en smuldrepai skorpe bestående av mel, smør og sukker – selv om noen oppskrifter foreslår å legge til et snev av vanilje eller kanel for litt ekstra smak. Pecannøttfyllet består av nøtter, sirup, egg, sukker og ofte bourbon – en sørlig touch som gir et ekstra nivå av dybde til smaken.

Det er noen tips for å lykkes med små pecannøttpaier. En av de viktigste er å forhåndssteke bunnen før du tilsetter fyllet. Det vil sørge for at bunden blir deilig sprø. Husk også å nøye spre pecannøttene i skallet for å sikre en jevn fordeling av nøtter i hver bit. Tilsetningsstoffer som mørk sjokolade eller karamell kan også være verdt å eksperimentere med for en annen vri på denne klassiske desserten.

En god pecan pie kan bli et høydepunkt på ethvert måltid. Ved å tilby disse delikate små pecannøttpaiene til dine gjester, kan du være sikker på å tilfredsstille deres søte tann på en måte som ingen annen dessert kan. Neste gang du ønsker å imponere, prøv å servere små pecannøttpaier – du vil ikke bli skuffet. Så det er bare å rulle opp ermet og sette i gang med bakingen. Lykke til!.